Molen van Sloten heeft eigen vlag

Algemeen
Atze uit Sloten en Jolanda Edema, pr-medewerkster Molen van Sloten, preseteren de nieuwe reuzenvlag die wappert langs de Molen van Sloten.
Atze uit Sloten en Jolanda Edema, pr-medewerkster Molen van Sloten, preseteren de nieuwe reuzenvlag die wappert langs de Molen van Sloten. (Foto: Tamar Frankfurther)

AMSTERDAM/BADHOEVEDORP - De molen van Sloten is zo gezichtsbepalend voor Sloten, daar moet een eigen Sloten-vlag wapperen. Dankzij Slotenaar Atze is dat nu sinds kort het geval. Molenaar Hans hees onlangs een speciaal exemplaar langs de hoge vlaggenstok omhoog, een mooie en trotse aanvulling voor de Amsterdamse vlag die er al hing.

Anja Maas

Deze nieuwe Sloten-vlag, van 2 bij 3 meter, is een cadeautje van Atze, die het reuzenexemplaar speciaal heeft laten maken ter gelegenheid van de heropening van de molen. Die was namelijk, zoals zoveel vergelijkbare musea en attracties, gedwongen gesloten door corona. “Gelukkig is dat nu niet meer zo, bezoekers zijn weer welkom, dus steken we de vlag uit.” Behalve Atze is ook het bestuur blij met deze kleurrijke aanwinst, die zorgt dat de molen en de omgeving er extra vrolijk uitziet. “Past prima bij een feestelijke nieuwe start.”

Vrienden

De Molen van Sloten kreeg onlangs van de provincie Noord-Holland de status van monument. Dat betekent dat de wieken draaiende kunnen worden gehouden dankzij overheidssubsidie, maar dat alleen is niet voldoende. De monumentenstatus houdt in dat reparaties aan het monumentale gedeelte voor de helft door de provincie worden vergoed, maar wel tot een maximum. De andere helft en de eventuele extra’s komen voor rekening van de molen, net als alle kosten voor het onderhoud van de onderste drie verdiepingen en de tuin. Het bestuur is dan ook erg blij met alle bijdragen die afkomstig zijn van goede gevers zoals Atze, en met de stichting Vrienden van de Molen, die er veel aan bij draagt dat de wieken van de molen kunnen blijven draaien.

Oproep

Wie van de molen houdt en dit oer-Hollandse bouwwerk zijn plek langs de Ringvaart gunt, kan zich opgeven als vriend. “Al vanaf 25 euro per jaar ben je lid. Je geniet dan bepaalde voordelen, zoals gratis toegang en korting voor introducees. Wil je intekenen voor een hoger bedrag, dan mag je rekenen op extra voordelen.” Vrienden van de Molen van Sloten is een ANBI-instelling, giften zijn dus fiscaal aftrekbaar. En wie periodiek schenker wordt , geniet extra belastingvoordeel. Gever en molen profiteren zo allebei. Alle informatie hierover is te vinden op www.molenvansloten.nl/steun-ons/..