‘Zien’ bij NEMO Science Museum

Algemeen
Nieuw in NEMO Science Museum: de familietentoonstelling Zo te Zien.
Nieuw in NEMO Science Museum: de familietentoonstelling Zo te Zien. (Foto: DigiDaan)

AMSTERDAM - Zo te Zien is een nieuwe familietentoonstelling in NEMO Science Museum Hoe kijk je als je kleurenblind, slechtziend of zelfs blind bent? Is wat je ziet wel echt? En hoe werkt zien in je hersenen? Tot en met 31 oktober staat het zintuig 'zien' centraal in NEMO Science Museum. 

In deze familietentoonstelling Zo te Zien ontdek kan worden gezien hoe ogen werken, waarom zicht soms bedriegt en hoe iemand met een visuele beperking kan waarnemen. Met een echolocatie of een taststok kan gekeken en gepuzzeld en zelf een oog in elkaar zetten.

Vindbaar 

"In de tentoonstelling Zo te Zien is rekening gehouden met de toegankelijkheid voor blinde en slechtziende bezoekers. Zo zijn alle teksten vindbaar en hoorbaar via de app NaviLens en zijn de video's in de tentoonstelling voorzien van audiodescriptie," aldus Esther Hamstra, tentoonstellingsmaker NEMO Science Museum. 

Naast de tentoonstelling zijn er verschillende activiteiten in het museum rondom het thema 'zien'. "Ook de extra activiteiten zijn toegankelijk voor iedereen. In de demonstratie Superzicht kom je erachter dat je met technologie meer kunt zien en in de workshop Praat in codetaal gaan deelnemers aan de slag met het morse-alfabet."

Objecten

In de Werkplaats staan objecten gerelateerd aan het thema, zoals warmtebeeldcamera’s, een replica Van Leeuwenhoek-microscoop en een röntgenbuis. Hier kunnen bezoekers aan de slag met licht en schaduw door het maken van een schaduwschilderij.

Challenge en proefjes voor thuis Deze zomer kunnen kinderen  aan de slag. Fop je brein en doe mee aan de nieuwe #NEMOchallenge. Maak zelf een optische illusie: verdwijn in een emmer, rijd in een speelgoedauto of eet je ouders op. Op de website van NEMO zijn vele activiteiten, testjes en weetjes rondom het thema 'zien'. te vinden. Neem een kijkje op: nemosciencemuseum.nl/zotezien.

Zo te Zien is tot en met 31 oktober te zien, elke dag van 10.00 tot 17.30 uur.