Pro Nieuw-West pakt maatschappelijke uitdagingen aan

Algemeen
Het stadsdeel staat voor een groot aantal maatschappelijke uitdagingen.
Het stadsdeel staat voor een groot aantal maatschappelijke uitdagingen. (Foto: Brandeisfotografie)

NIEUW-WEST - Enthousiaste bewoners, lokale ondernemers en betrokken organisaties hebben zich verenigd in het samenwerkingsverband Pro Nieuw-West. Samen willen ze een rendabele oplossing voor maatschappelijke uitdagingen in het stadsdeel ontwikkelen. En dat kan op verschillende gebieden zijn, zoals kansen voor jongeren, eenzaamheid, fysieke gezondheid, overgewicht, arbeidskansen, jeugdcriminaliteit, overlast van jongeren, kindermishandeling of opleidingsniveau.

Het is een initiatief is van marketing-innovatiebureau Mendeleo. Om te weten te komen welke uitdagingen inwoners van het stadsdeel belangrijk vinden, houdt Mendeleo een peiling onder de bewoners van Nieuw-West.

Voorselectie

Het stadsdeel staat voor een groot aantal maatschappelijke uitdagingen, maar welke is nu het meest belangrijk? Aan bewoners de vraag of ze die willen aangeven op de website: https://sfxijxl9oq4.typeform.com/to/l3JiZP3Y. Daar is een voorselectie van onderwerpen gemaakt. Het invullen kost weinig tijd.

‘Een maatschappelijke uitdaging wordt op economisch rendabele wijze opgelost’

De selectie is gebaseerd op een analyse van allerlei onderzoeken die de afgelopen jaren zijn gepubliceerd in combinatie met de expertise en affiniteit van het team van Pro Nieuw-West.

Peiling

Er is nu een voorlopig team van bewoners en ondernemers uit Nieuw-West. Zodra er een onderwerp is uitgekozen naar aanleiding van de antwoorden van inwoners in de peiling, wordt een definitief team voor de volgende fasen van traject gevormd. Belangstellenden kunnen zich nog aanmelden om hieraan deel te nemen. Ook dat kan via de peiling worden aangegeven.

Hoewel het onderwerp en de uitkomst nog niet vaststaan, is het traject wel bepaald. Er zijn vier fasen: een aanloopfase, een verkenningsfase, een ontwikkelingsfase en een exploitatiefase.

Dieper

Het traject is nu aan het einde van de aanloopfase, waarin het team wordt gevormd en een uitdaging wordt gekozen. In de Verkenningsfase duikt het team dieper in het onderwerp en wordt een conceptuele oplossing bedacht. Deze wordt uitgewerkt en marktklaar gemaakt in de ontwikkelingsfase. Op het moment dat de oplossing op de markt verschijnt, start de exploitatiefase. De opbrengsten worden gebruikt om investeerders terug te betalen, oplossing op te schalen en een nieuwe uitdaging op te pakken.

Initiatieven

“De uitkomst is dus ook voor ons nog een verrassing, wat het wel zo spannend maakt. Er zijn twee zekerheden, we lossen een maatschappelijke uitdaging grotendeels of helemaal op en we doen dat op economisch rendabele wijze. Dat laatste onderscheidt Pro Nieuw-West van vele andere initiatieven in het stadsdeel”, aldus Merwin Feitsma van Mendeleo.

De ontwikkelingen van Pro Nieuw-West kunnen gevolgd op Twitter, LinkedIn, Reddit, Clubhouse en wijzijnnieuwwest.nl. 

Belangstellenden kunnen zich daar ook voor de nieuwsbrief aanmelden.