Wandelen door Noord

Rond de Wilmkebreekpolder

Algemeen
John Jansen van Galen tijdens een van zijn wandelingen.
John Jansen van Galen tijdens een van zijn wandelingen. (Foto: Corrie Leenhouts)

NOORD - Amsterdam-Noord, ‘groene stad aan het water’, is, anders dan men vaak meent, een uitgelezen wandelgebied, speciaal in Corona-tijd. John Jansen van Galen, 70 jaar wandelaar, neemt onze lezers ook deze week weer mee op pad.

door John Jansen van Galen

Nog zo’n wonder van Noord: omringd door woonwijken (Kadoelen, De Bongerd) ligt een prachtige, 400 jaar oude polder, het enige nog agrarische gebied binnen de Ring A10. Vele malen lieten projectontwikkelaars er hun begerige blik opvallen, maar de omwonenden, verenigd in de Vereniging tot Behoud van de Wilmkebreekpolder wisten de aanvallers telkenmale af te slaan. Wel verrees enige jaren geleden in het Oosten van de polder, op de werf van een voormalig aannemersbedrijf, een nieuw wijkje maar grotendeels is de Wilmkebreekpolder ongeschonden. Ga er kijken!

We beginnen langs Zijkanaal I (links de nieuwe wijk De Bongerd) met zijn Paard van Noord, een oude betonkraan, ook al door het initiatief van omwonenden van de sloop gered. Het eerste fluitenkruid, de eerste hondsdraf staan in bloei. Dan gaan we de Landsmeerderdijk op, passeren de trieste ruïne van het café Kadoelen, door brand verwoest, en zien spoedig rechts van ons de Wilmkebreekpolder. Vroeger kon je er te voet dwars doorheen lopen, een en al wijdheid om je heen en boven je, maar prikkeldraad verhindert dat nu. Heel erg is dat niet, want nu kunnen we via de Stoombootweg het hart van Kadoelen verkennen. Wonderbaarlijk hoe dorps het hier nog altijd is, met al die vrijstaande huizen, één onder een kap, waarvan je soms ziet dat het boerderijen zijn geweest. Fraaie daklijsten, mozaïekmuurtjes, kinderen op een trampoline. Als we weer op de Landsmeerderdijk lopen zien we links het oude gemaal, dat nu concertzaal is van het conservatorium, en het nieuwe met zijn dak in de vorm van een vijzel, dat bekroond is met de betonprijs. Daarna gaat het weer langs woonboten, wat altijd een attractie is voor de wandelaar (als de bewoners zich tenminste niet afschermen met hoge hekken): de half-anarchistische sfeer van eigenzinnige bouwsels, een buitenissig speeltuintje, een rommeltje dat de overheid doorgaans een doorn in het oog is, maar ons niet. Terzijde van het voetpad hangt een Jumbotas aan een boom met het opschrift: ‘Verse laurier, neem mee, fijne Pasen’. Dat laten we ons geen twee keer zeggen. Lengte: 6 km, 1u. 35 min. Deze wandeling ook maken? 

Routebeschrijving 

Begin- en eindpunt: Klaprozenweg, brug over zijkanaal I, met OV: halte Floraweg van buslijnen 35, 36, 391 (volg vanaf de halte de Floraweg langs Praxis naar de kanaalbrug). Over de brug rechtsaf het kanaal volgen, met het water aan uw rechterhand, en links de Koppelingtuin en wijk De Bongerd. Fietspad kruisen en langs het Paard van Noord naar de volgende brug. Deze rechtsaf over en op Landsmeerderdijk links. Voorbij de kruising ziet u rechts de Wilmkebreekpolder (ga eventueel even de stalen trap af). Rechtsaf Stoombootweg. Volg deze met een bocht naar rechts en tussen de huizen rechts door telkens zicht op de polder. Rechtsaf Kadoelerweg, neem via het Wilmkebreekpad nog een kijkje in de polder. Op T-kruising linksaf Landsmeerderdijk en bij brug rechtdoor (links het gemaal, rechts woonboten). Bij nr 443 rechtsaf voetpad en dit achterlangs de woonboten met een bocht naar links en naar rechts volgen tot u weer op de Klaprozenweg bent. N.B. De route heeft de vorm van een krakeling: u komt tweemaal op hetzelfde punt.