Jos Maters en saxofoniste Marlon Valk vormen het ´Duo Calyptura'.
Jos Maters en saxofoniste Marlon Valk vormen het ´Duo Calyptura'. (aangeleverd)

Zomeravondconcert in de Ste. Agneskerk

EGMOND AAN ZEE - Het achtste van de Zomeravondserie deze week een OrgelPLUS vindt deze maand plaats op maandag 19 augustus om 20.30 uur in de grote kerk aan de Voorstraat 112. 

Uitvoerenden zijn de jonge talenten Jos Maters, orgel en Marlon Valk, saxofoon samen sinds dit jaar optredend onder de naam ´Duo Calyptura'.

Beiden studeren aan het Prins Claus- Conservatorium te Groningen. De aanvang is 20.30 uur, de toegang is vrij. Wél wordt een 'openschaalcollecte' aan het einde van het concert van harte aanbevolen t.b.v. het onderhoud en het voortbestaan van de Egmondse  concertenserie. Organist en saxofoniste brengen een zeer gevarieerd programma met werken uit de barok van Jean Philippe Rameau en Johann Ludwig Krebs, César Franck en Charles Marie Widor  uit de romantiek. De 20e eeuw brengt ons Serge Rachmaninov en Denis Bédard beide met betrekkelijk nieuw werk voor orgel en saxofoon . Een weinig gehoorde maar schitterende combinatie.

Onder andere krijgt u de Ouverture voor orgel/solo uit ´Les Indes Galantes´ van Rameau en vervolgens uit de barokke periode ook de Fantasia in g-moll van J.L. Krebs. Marlon Valk brengt een arrangement van haarzelf over de beroemde Prélude, Fugue  et Variation van de hand van César Franck. Een veel gehoord werk, oorspronkelijk geschreven voor piano. Orgelwerken worden afgewisseld met samenspel-optredens, solistisch komt Jos Maters met het Allegro uit de 6e Symfonie, opus 42.2  van Carles-Marie Widor. Zoals eerder genoemd sluiten beide jonge artiesten hun optreden af met een Vocalise van Rachmaninov en een Sonate voor altsaxofoon en orgel van Denis Bédard.

Jos Maters studeert na les van Willem van Twillert en Gerrit Chr. de Gier nu bij Theo Jellema en Erwin Wiersinga voor het hoofdvak orgel. Sinds 2016 ook voor het hoofdvak klavecimbel bij Johan Hofmann. Momenteel is hij organist van de Zuiderkerk te Bunschoten en de Bethlehem kerk te Hilversum. Marlon Valk: "Wat begon bij blokfluitles bij de plaatselijke harmonie mondde uit in mijn grote liefde voor saxofoon." Met studeren in Groningen, Stockholm en Zürich. Marlon treedt inmiddels op in diverse locaties in binnen– en buitenland met onder andere het Riciotti Ensemble en het Zürich Saxophone Collective en haar eigen kwartet; het VLAM- saxofoonkwartet.

Marsha Bakker
Meer berichten