De jeugdambassadeurs, voorzitter Niek Weel en Frans Leijen (werkgroepvoorzitter Jeugd bij de HVB). Op de achtergrond Wim de Haan.
De jeugdambassadeurs, voorzitter Niek Weel en Frans Leijen (werkgroepvoorzitter Jeugd bij de HVB). Op de achtergrond Wim de Haan. ((Foto: Ineke Vrasdonk))

Plechtige installatie Jeugdambassadeurs

BERGEN - Veertien jeugdige basisschoolleerlingen uit de groepen 6, 7 en 8 zijn sinds 30 oktober jeugdambassadeur van de Historische Vereniging Bergen.

Tijdens een feestelijke installatie werden ze toegesproken door de voorzitter Niek Weel en kregen allemaal een eremedaille. "De gemiddelde leeftijd van de leden van de vereniging is opeens fors gedaald", aldus de voorzitter. Alle jeugdleden kregen een gratis lidmaatschap van de vereniging. Voortaan mogen zij ook naar de lezingen en excursies en krijgen zij de Kroniek van Bergen op de deurmat.
Ze houden allemaal van geschiedenis en vooral die van Bergen. Als jeugdambassadeur zullen ze proberen meer jongeren net zo enthousiast te maken. Wat ze allemaal van plan zijn? Onder andere interviews met (overgroot)oma's en opa's over de Tweede Wereldoorlog, een bezoek aan oude boerderijen, een speurtocht langs monumenten en met zijn allen naar Het Sterkenhuis. Ook willen ze meer weten over de ontstaansgeschiedenis van Bergen.
Tenslotte was er nog een spannende lezing van Wim de Haan over een bijzondere viool uit de Tweede Wereldoorlog. Zijn vader John had zijn hele leven op de viool gepast van zijn Joodse vriendje Bram Rodriguez, die hem nooit meer was komen ophalen. Wim was altijd al nieuwsgierig geweest naar die viool en ging na de dood van zijn vader op zoek naar de erfgenamen en heeft die ook gevonden! De viool maakt nu een rondreis door Amerika langs de synagoges van de laatste familieleden van Bram Rodriguez.

Marsha Bakker
Meer berichten