Museum Kranenburgh kijkt terug op een succesvol 2019.
Museum Kranenburgh kijkt terug op een succesvol 2019. ((Foto: AADHOOGENDOORN))

Weer groei publiek Museum Kranenburgh in Bergen

BERGEN - Museum Kranenburgh in Bergen kijkt terug op een succesvol 2019 met meer dan 70.000 bezoekers. Dat waren er ruim 10.000 meer dan in 2018, een stijging van bijna 17 procent. Directeur Mariette Dölle: "Deze opwaartse trend overtrof onze verwachtingen. Kranenburgh ligt idyllisch aan de rand van het bos, maar staat met zijn programma midden in de maatschappij. Het gesprek over de wereld om je heen houdt niet op als je ons museum binnen stapt, maar zet zich hier voort."

De ontwikkeling past in het streven van Museum Kranenburgh om met onderscheidende tentoonstellingen het publiek actief te betrekken bij de actuele discussies die onze maatschappij voert en waarover kunstenaars ons aan het denken zetten. Het museum richt zijn vizier inmiddels volop op 2020, waarin het onder andere twee grote thematentoonstellingen presenteert: Lucht (vanaf 26 april) en The Roaring Twenties (vanaf 11 oktober). In 2019 koos het museum voor een consequente combinatie van kunst van nu en kunst van honderd jaar geleden, met onderwerpen die het publiek bezig houden. De laatste maand van BLOOT, een actuele tentoonstelling die de 'nieuwe preutsheid' aan de orde stelde, bracht veel mensen naar het museum en met elkaar in gesprek. Het weekblad Libelle streek in het museum neer met een fototentoonstelling over drie generaties Nederlandse vrouwen. De echte uitschieter was Vlaamse Expressionisten, een tentoonstelling vol topstukken in samenwerking met het Belgische museum Mudel. Het einde van 2019 bracht een voor Kranenburgh ongekend hoog aantal bezoekers voor de tentoonstellingen Studio C x Ludwig Volbeda (nog t/m 22 maart), Iris Kensmil – Blues Before Sunrise, en Aat Veldhoen - Levenskunst (nog t/m 13 april).

2020: The Roaring Twenties

'Lucht' (vanaf 26 april) is een tentoonstelling die bezoekers prikkelt om aandachtiger na te denken over het vanzelfsprekende dat tegelijkertijd zo essentieel is voor ons bestaan: (schone) lucht. In deze tentoonstelling, samengesteld door Colin Huizing, stelt een internationaal gezelschap van hedendaagse kunstenaars op concrete en ook poëtische wijze het medium lucht centraal. Ervaren is daarbij het centrale begrip: lucht als ruisende wind, als ademtocht, als condens.

In het najaar pakt het museum groot uit met de manifestatie The Roaring Twenties. In de jaren 1920 vestigde Bergen definitief zijn naam als kunstenaarskolonie en braken de hoogtijdagen aan van de Bergense School, kunstenaars gedreven door de grote veranderingen in het Europa van toen. The Roaring Twenties spiegelt de jaren 1920 ook aan de huidige tijd. Welke keuzes maken jonge kunstenaars, twintigers, in reactie op de grote vraagstukken van deze tijd? Een mix van kunst, mode en design strekt zich met film, muziek en performance uit tot ver buiten het museum. Onder meer Kunst10daagse Bergen, het Luceberthuis, Filmtheater Cinebergen en The International Holland Music Sessions werken mee aan het programma.

Meer berichten