Bevrijdingsfeest 1945. Bron: Beeldbank Historische Vereniging Bergen
Bevrijdingsfeest 1945. Bron: Beeldbank Historische Vereniging Bergen ((Foto: HVB))

Vrijheidsmaaltijd en Bevrijdingsfeest op het Ruïnekerkterrein

BERGEN - Op dinsdag 5 mei vieren we in het hele land 75 jaar bevrijding. Op deze bijzondere en belangrijke dag organiseert de Historische Vereniging Bergen een groot bevrijdingsfeest op het Ruïnekerkterrein.

Dat doen we met een vrijheidsmaaltijd waaraan 300 mensen kunnen deelnemen en een bevrijdingsfeest voor het hele dorp. De vrijheidsmaaltijd staat in het teken van bezinning: wat is vrijheid, wat is onvrijheid? Alle inwoners kunnen zich inschrijven voor de maaltijd. Meer informatie over deelname aan - en inschrijven voor - de vrijheidsmaaltijd verschijnt in maart 2020 in de plaatselijke nieuwsbladen en op de website van de HVB. Eerder reageren op deelname is helaas niet mogelijk.

Met het bevrijdingsfeest herdenken we dat we nog steeds in alle vrijheid leven. Het programma bestaat uit een dropping, doorlopende foto-video beelden van de Tweede Wereldoorlog en bevrijding in Bergen, een kleine openluchtexpositie, er speelt een draaiorgel, er is muziek van een bigband en de Harmonie, we horen liedjes van toen en ook het carillon klinkt. Een defilé van ca. 150 militaire voertuigen, 'Keep them rolling', trekt door alle BUCH-gemeenten en zal 's middags ook door Bergen rijden. Het bevrijdingsfeest is voor iedereen toegankelijk.

Het wordt een respectvolle en tegelijkertijd feestelijke dag. Een feest voor het dorp en door het dorp. We vragen alle bewoners de Nationale vlag uit te steken ter verhoging van de feestvreugde. De vereniging hoopt dat iedereen komt meevieren.

VRIJHEID, een groot goed!

Deze gedenkwaardige dag is mede mogelijk gemaakt door de gemeente Bergen, Leguit Motor Company, Restaurant Fabels, VHC Jongens BV en Bistronomie 't Parkje.

Marsha Bakker
Meer berichten