Mensen met dementie zingen de hoogtepunten uit de Matthäus Passion.
Mensen met dementie zingen de hoogtepunten uit de Matthäus Passion. ((Foto: Andrea Liebrand))

In Participatiekoor Bergen kan wél iedereen meedoen

BERGEN - Mensen met dementie blijven langer thuiswonen en willen graag mee blijven doen in de maatschappij. Maar dat wordt steeds moeilijker, blijkt uit onderzoek van de Alliantie VN-verdrag. Niet bij het Participatiekoor Bergen. Daar zijn mensen met dementie juist welkom en kunnen ze onbeperkt meedoen. In januari gaat het koor weer repeteren voor hun nieuwe passie-programma: 'Erbarme dich'.

Dat onbeperkt meedoen nog steeds niet vanzelfsprekend is, bleek onlangs weer. De positie van mensen met een beperking is zelfs verslechterd. Dat stelt de Alliantie VN-verdrag in haar laatste rapport. "Het is de afgelopen drie jaar juist moeilijker geworden om volwaardig mee te doen in de maatschappij", concludeert de Alliantie.
Het verbaast Hedwig Jong eigenlijk niet, maar ze kan zich er wel druk over maken. "De kloof tussen wie wel en niet mee kan komen in de samenleving wordt steeds groter. Als we de stigma's van mensen met een beperking nu eens achter ons laten en gewoon gaan dóen, dan zullen we zien dat het niet moeilijk hoeft te zijn."

Geen twijfel

Als organisator van het Participatiekoor Bergen weet Hedwig Jong waarover ze praat. Met Pasen dit voorjaar gaf het koor haar eerste concert in een uitverkocht museum Kranenburgh. "Zowel het publiek als de zangers waren zo enthousiast dat er geen twijfel over bestaat; wij zingen door en iedereen is welkom!"

Het Participatiekoor start 3 februari met de repetities in de Nieuwe Beuk in Bergen, van haar nieuwe programma: 'Erbarme dich'. Deze wereldberoemde en ontroerende aria uit de Matthäus Passion heeft een bijzondere betekenis. "Letterlijk vertaald betekent het 'heb genade'", legt Hedwig Jong uit. "Genade hebben voor elkaar en elkaars zwakheden is het begin van een toegankelijke samenleving voor iedereen. Daarom willen we met ons nieuwe programma aandacht vragen voor het belang van sámen doen en roepen daarom iedereen op om met ons mee te zingen; jong en oud, met of zonder haperend brein."

Het Participatiekoor Bergen zingt 11 april de hoogtepunten uit de Matthäus Passion in museum Kranenburgh. Zangers en zangeressen met of zonder dementie die graag willen meezingen, kunnen zich opgeven via www.participatiekoor.nl.

 

Meer berichten