Tentoonstelling Luchten van de Bergense School

Algemeen
Arnout Colnot, Damlandermolen, Bergen Noord-Holland, 1930. Olieverf op doek. Collectie Museum Kranenburgh, langdurig bruikleen Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed
Arnout Colnot, Damlandermolen, Bergen Noord-Holland, 1930. Olieverf op doek. Collectie Museum Kranenburgh, langdurig bruikleen Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed Foto: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed

Tentoonstelling Luchten van de Bergense School

BERGEN - Naast de grote thematentoonstelling Lucht opent Museum Kranenburgh vanaf 8 juli de tentoonstelling Luchten van de Bergense School. Werk uit de eigen collectie van Museum Kranenburgh is te zien tot en met 29 november 2020.

Het bekendste werk in de collectie van Museum Kranenburgh heeft lucht als onderwerp; Herfst (1909). Het is geschilderd door Leo Gestel, de voorman van de Bergense School. Het schilderij is klein van formaat, maar groots als schilderkunstig experiment. Een dreigende Hollandse wolkenlucht neemt vrijwel het hele doek in beslag. Gestel schilderde de ervaring van het buiten zijn, overgeleverd aan de elementen. De verbeelding van het landschap is ruim vertegenwoordigd in de collectie van Museum Kranenburgh. Kunstenaars die zich begin twintigste eeuw vestigden in Bergen werden aangetrokken door het natuurschoon, het licht, de lucht en de zee. Het plezier van het vrije werken 'naar de natuur' kon hier volop worden genoten. Dit realisme ging gepaard met een uitdrukking van hun eigen gemoedstoestand, onder andere zichtbaar in de kleuren van de wolkenluchten die vaak een groot deel van de geschilderde voorstelling in beslag namen.

Schoonheid

Hoewel discussies over klimaat en milieu destijds amper speelden, was er grote aandacht voor de schoonheid van de natuur, de stemming die het beeld kon oproepen en de kracht van de elementen. In deze presentatie wordt lucht zichtbaar in een dreigende hemel boven de polder, maar ook in zinderend-zomerse landschappen. Er is onder meer werk te zien van Leo Gestel, Jan Ponstijn, Arnout Colnot, Gerrit van Blaaderen, Dirk Filarsky, Edgar Fernhout. In de tentoonstelling zijn ook enkele werken uit Bergense particuliere collecties te zien.

Kunstenaars die zich begin twintigste eeuw vestigden in Bergen werden aangetrokken door het natuurschoon