Unaniem voor Museum Kranenburgh

Algemeen
Museum Kranenburgh is een belangrijke drager van de culturele identiteit van kunstenaarsdorp Bergen
Museum Kranenburgh is een belangrijke drager van de culturele identiteit van kunstenaarsdorp Bergen Foto: Pexels.com

BERGEN - De gemeenteraad van Bergen heeft zich op donderdag 24 september unaniem uitgesproken voor noodsteun aan Museum Kranenburgh in 2020 en 2021. Hiermee stemt de raad in met het voorstel van het College van Burgemeester en Wethouders van 18 augustus jl.

De tekorten worden veroorzaakt doordat Museum Kranenburgh vrijwel geheel afhankelijk is van publieksinkomsten en dit jaar alleen al een terugval verwacht naar 35.000 bezoekers ten opzichte van 70.000 bezoekers in 2019. Zonder steun van de gemeente zou het museum serieus worden bedreigd in zijn voortbestaan.

Perspectief

Museum Kranenburgh is erg blij met de steun van de gemeenteraad. “Het belang van Museum Kranenburgh voor de gemeente wordt hiermee volmondig onderschreven. Dat stemt dankbaar en biedt weer perspectief. Tegelijkertijd is het een pittige opdracht om vergaand bij te sturen in organisatie, programma en financiën. We zijn er al volop mee bezig”, zegt directeur Mariette Dölle. Eind augustus werd bekend dat Kranenburgh van zowel het Mondriaan Fonds als het Kickstart Cultuurfonds subsidies tegemoet mag zien. Afgelopen dinsdag heeft de benefietveiling van de Rabobank een mooi resultaat opgeleverd van ruim € 10.000.

Ongewis

Door het coronavirus blijft de toekomst ongewis – dat geldt voor iedereen dus ook voor Museum Kranenburgh. We blijven de vinger aan de pols houden en blijven nauw in gesprek met de gemeente. Door continu te monitoren en tijdig te rapporteren zijn we in staat effectief bij te sturen.

Over het museum

Museum Kranenburgh is een belangrijke drager van de culturele identiteit van kunstenaarsdorp Bergen. De Bergense School, Charley Toorop, Lucebert waren hier thuis, en hun werk wordt door het museum getoond. Regelmatig snijdt het museum actuele maatschappelijke thema’s aan met spraakmakende tentoonstellingen en weet hiervoor een landelijk publiek te interesseren.