Duurzame ontwikkeling op de Willem-Alexanderschool

Algemeen
Afbeelding
Foto: Pexels.com

BERGEN - De Willem-Alexanderschool in Bergen gaat voor duurzaam. De school vindt het belangrijk om op bewuste en zuinige wijze met onze leefomgeving om te gaan. Daarom zet de school zich op verschillende manieren in voor een beter milieu.

Er zijn zonnepanelen geïnstalleerd op het dak van de school en woensdag 7 oktober was op de Willem-Alexanderschool de aftrap van het project ‘’afval scheiden’’. Door aan dit project deel te nemen, wil de school de leerlingen laten ervaren wat zij als individu kunnen bijdragen aan een duurzame toekomst.

Zonnepanelen

Op het dak van de school zijn 63 zonnepanelen geïnstalleerd. Deze panelen wekken gedurende de dag (en dan vooral bij veel zon) elektriciteit op. Eén zonnepaneel wekt gemiddeld 275 kilowattuur op. Daarmee kun je 41 smartphones een jaar lange elke dag een uur opladen of een jaar lang 8 uur per dag televisie kijken! Wat niet verbruikt wordt (tijdens bijvoorbeeld vakantieperiodes), wordt terug geleverd aan het elektriciteitsnet.

Gescheiden afval

Nog steeds komen veel herbruikbare materialen terecht in het restafval. En dat is zonde. Door afval goed te scheiden, blijven waardevolle grondstoffen behouden zodat er weer nieuwe producten van kunnen worden gemaakt. Daarom is de Willem-Alexanderschool gestart met het scheiden van plastic, blik en drinkpakken. Daarnaast houdt de school de schoolomgeving schoon door het zwerfafval op te ruimen. Woensdag 7 oktober was de aftrap van dit mooie project: een afvalcoach van de HVC groep kwam in elke groep uitleg geven over afval scheiden, welke nieuwe dingen van afval gemaakt kunnen worden en de leerlingen mochten een kijkje nemen bij de vuilniswagen, daar werd uitgelegd hoe deze werkt.

Alle leerlingen ontvingen aan het eind van de ochtend van de school een ‘’beobottle’: een klimaatpositieve waterfles gemaakt van suikerriet in plaats van ruwe olie en is 100% recyclebaar. Dat is top voor de aarde. Voor ieder verkochte BEO fles wordt er een boom geplant door Trees for the Future. Op deze manier reduceren de leerlingen van de Willem-Alexanderschool de impact op klimaatverandering nog meer.