Hoe denkt ‘Derp’ over de nieuwe maatregelen?

Algemeen
De redactie van Rodi ging 'in gesprek met' Egmond aan Zee
De redactie van Rodi ging 'in gesprek met' Egmond aan Zee Foto: Pexels.com

REGIO – In de rubriek ‘Klankbord’ worden diverse (landelijke, regionale of lokale) onderwerpen tegen het licht gehouden door vragen te stellen en deze vervolgens voor te leggen aan de lezer. Wat voel en denk jij? Kortom, ‘Klankbord’ geeft een platform aan de mening van de lokale lezer. Jouw mening of visie. Via uitgelichte meningen en scherpe polls worden een beeld geschept van de lokale opinie. Deze week in ‘Klankbord’: de nieuwe coronamaatregelen.

Rubriek: Klankbord

Ruimte meerderheid vindt maatregelen tegen horeca onterecht

Horeca en amateursport worden hard geraakt met nieuwe maatregelen om de opmars van het aantal positief geteste personen te doen stagneren. Horeca moet volledig sluiten en ook alcoholverkoop na 20.00 uur wordt verboden. Verder blijft het devies thuiswerken en alleen noodzakelijk reizen met het openbaar vervoer. Maximale gezelschapsgrootte is al teruggegaan naar maximaal vier personen, maar die regel gaat straks ook in de buitenlucht gelden.

Schijnwerper

Deze week in de schijnwerper: de horeca moet sluiten. Is dit terecht? 18 augustus meldde Mark Rutte dat ‘de horeca zijn verantwoordelijk neemt’ omdat het percentage besmettingen met als oorsprong ‘horeca’ daalde van 3,7 procent (4 mei tot en met 11 augustus) naar 2,9 procent (11 tot 18 augustus). De meeste besmettingen vinden nog altijd plaats in thuissituaties (53,2 procent), was toen op dat moment de lezing. 20 september gingen nieuwe maatregelen van kracht waarbij de horeca werd aangepakt door eerder te sluiten. Het meest recente rapport over de oorsprong van besmettingen laat 1.8 procent zien (6 tot en met 13 oktober) tegenover thuissituaties (54.5%) en werk (12.7 procent) gerelateerde besmettingen. Daarnaast moet de stop op verkoop van alcohol na 20.00 uur voorkomen dat mensen het elders samen op een drinken zetten.

Vragen

De nieuwe maatregelen roepen vragen op: zoeken mensen elkaar sowieso niet thuis op? Zeker door deze maatregelen? Slaan ze de drank niet gewoon eerder in? Samen buiten sporten is ongevaarlijk, blijven mensen dat dan niet gewoon doen? Heeft het dan wel zin? Ben je als Nederlander meteen eigenwijs als je hier kritisch over nadenkt? De horeca is alles behalve een besmettingshaard, waarom moeten zij het ontgelden? Is dat wel terecht? Waarom worden zij dan wel aangepakt? De redactie ging de mening van de Egmondse lezer peilen via Facebook-groep ‘Je bent een Derper als...’. De vraag die werd gesteld: zijn de eventuele maatregelen - die voornamelijk de horeca treffen - terecht? 29 mensen vonden deze terecht (13%) tegenover 167 mensen onterecht (78%), 19 mensen (9%) gaven een alternatief antwoord. Op basis van deze gegevens kunnen we stellen dat een ruime meerderheid in Egmond aan Zee de maatregelen die de horeca treffen onterecht vindt.

Uitgelichte mening

Onder de poll/peiling ontstonden diverse discussies. Nico Zonneveld: ‘Elke maatregel doet ergens zeer, hoop dat het helpt’’. Danique Schoorl roept vooral op om de horeca te blijven steunen waar mogelijk: ‘’Bijvoorbeeld door thuis te bestellen. En bij de winkeliers, zodat zij het hoofd boven water kunnen houden.’’ Leyla Hoppener: ‘’Houd de horeca open!’’ Ook Jeffrey Muileboom probeert een gevoel van onrecht te typeren: ‘’Thuis wordt er minder afstand gehouden dan in de kroeg. Tevens waarom enkel oplopen in de kroeg? Supermarkten zijn een grotere besmettingshaard.’’ Het laatste woord is nog niet gesproken over de nieuwe maatregelen, die minimaal voor vier weken gelden.

Wil jij jouw verhaal kwijt in de rubriek ‘klankbord’ of heb jij een idee over een onderwerp dat speelt? Laat het weten via redactie.bnb@rodi.nl