Rubriek: uit het college

Algemeen
Afbeelding
(Foto: Pexels.com

GEMEENTE - Ed Bausch heeft altijd zijn ogen en oren open bij het Bergense College om het laatste nieuws op te vangen tijdens de tweewekelijkse persconferentie van het College op de dinsdag.

Door: Ed Bausch

Het College van B&W laat na haar vergadering van 1 december weten blij verrast te zijn met de NHN Business Awards die vorige week zijn toegekend aan Schoorlse ondernemers: Hotel Merlet en De Jongens van Schoorl. Daarnaast was Ekoplaza genomineerd, met de zaken in Schoorl, Alkmaar en Heiloo. Alle drie sprongen ze in het oog door hun vindingrijke ondernemerschap in dit bijzondere jaar. “We zijn als gemeente heel veel bezig met Schoorl, de Nieuwe Winkelstraat, en deze prijzen en de nominatie passen precies in het plaatje van Schoorl met alle aspecten van duurzaamheid.” Verder namen de vanuit hun huizen vergaderende Collegeleden (omdat wethouder Antoine Tromp positief is getest) onder meer de volgende besluiten:

Carbidschieten nu ook verboden

Samen met de gemeentes Uitgeest, Castricum en Heiloo is nu de stap gezet naar een verbod op carbidschieten. Na het vuurwerkverbod werd meer belangstelling gesignaleerd voor de aanschaf van benodigdheden voor knallen uit melkbussen. Volgens de colleges is dat niet zonder gevaar, ook door onervarenheid. Met het verbod wordt bijgedragen aan verminderen van druk op de zorg. Want in normale omstandigheden is het al zo dat een op de zes vuurwerkslachtoffers een geval met carbid is. Geconstateerde overlast of signalen van illegale opslag kunnen worden gemeld bij de gemeente of politie. Alleen knalerwten, trektouwtjes en siersterretjes zijn dit jaar toegestaan op oudjaarsdag.

BIZ in Egmond aan Zee

De gemeente staat positief achter het plan van de ondernemers van Egmond Aktief om te komen tot een BIZ, een Bedrijven Investerings Zone. Dat is een afgebakend gebied, bijvoorbeeld een winkelstraat, waarin de ondernemers en pandeigenaren samen met de gemeente investeren in de kwaliteit van de bedrijfsomgeving. Duurzaamheid staat daarbij hoog in het vaandel. Een en ander wordt opgepakt met de Taskforce die ontstond om de eerste coronagolf het hoofd te bieden. Dat bleek een uitstekend samenwerkingsverband.

Coronahulp verlengd tot 15 februari

“Niemand weet hoe lang onze maatschappij nog gebukt gaat onder het virus”, zegt wethouder Erik Bekkering. Daarom heeft het College besloten om de werking van Herstelfonds Bergen te verlengen tot in het nieuwe jaar. Zo kunnen ondernemers en maatschappelijke initiatieven blijven rekenen op (financiële) ondersteuning door de gemeente. Ook wordt de tegemoetkoming voor verhuurders van sportaccommodaties in stand gehouden en blijft de gemeente waar nodig in deze periode maatwerk leveren bij het innen van gemeentelijke belastingen.

Overlast door motoren

In toenemende mate laten inwoners uit alle kernen en uit andere kustdorpen weten dat de herrie van motoren en het gedrag van de berijders te veel aan het worden is. Het gaat naast te hard rijden of inhalen om het produceren van veel meer geluid dan maatschappelijk wenselijk is, om bezwaren tegen het middels afstandsbediening opvoeren van uitlaatgeluiden. Inwoners zijn daarom naar de Nefom gestapt, de Nederlandse Federatie tegen Omgevingslawaai door Motoren. Het College schrijft nu een brief aan het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat, waarin ze een inmiddels opgerichte onderzoekscommissie vraagt naar de mogelijkheden voor verlaging van de normen voor het aantal te produceren decibellen, een verbod op verkoop van herrieverzwarende apparatuur, en mogelijk een maximum aan het aantal decibellen in woon- en leefgebieden in combinatie met inrijverboden. Ook vraagt het College het Ministerie te onderzoeken of het instellen van milieuzones met beperkende maatregelen mogelijk is en welk wettelijk kader voor handhaving zou kunnen worden ontworpen, naast de suggestie van akoestische flitspalen.