Ed Bausch

Verbonden via het scherm

Algemeen
Afbeelding
(Foto: Ed Bausch)

SCHOORL - Internet lijkt ooit opgericht om te verbinden, wereldwijd. Nou, woensdagavond voelden twee wethouders, de gemeentelijke gebiedsregisseur en ruim dertig ondernemers van Schoorl, Groet en Camperduin via het scherm zich zeker met elkaar verbonden, in een positieve prettige sfeer. Vanuit Bergen kom je na de bocht na het statige Klein Zwitserland (nu tijdelijk een prachtige galerie) de dorpskern van Schoorl binnen. Door de winkelstraat of buitenom achter de Paardenmarkt langs kun je dan de weg naar zee vervolgen over die dromerig slingerende Heereweg met al z’n doorkijkjes naar duin en polder . Als je dan uiteindelijk op het strand van Camperduin bij de trotse strandtent en zeetrotseerder Luctor et Emergo staat dan heb je een prachtige rit gemaakt door drie dorpen en het buurtschap Catrijp. Schoorl profileert zich steeds meer met de naam ‘Duindorp’. “Maar”, zegt wethouder Erik Bekkering: “De titel Duindorp Schoorl staat voor dat hele gebied. De gemeente helpt bij het versterken van de groeiende samenwerking: samen verantwoordelijk zijn voor natuur en toerisme. Het één bestaat niet zonder het ander. We willen dat samen goed beheren en vitaal houden.”

DOOR: ED BAUSCH

Schoorl, Groet en Camperduin stappen naar voren

Wie de dorpen nu bezoekt zou niet zo gauw bedenken wat er ontbreekt in die kernen: het is er vaak dynamisch druk, de hotels hebben geen klagen, de ‘corona-to go’ wordt heel goed bezocht, de duinen zijn vaak een ware magneet. En toch: de gemeente wilde meer aandacht besteden aan Schoorl en omgeving. Wethouder Bekkering: “In de gemeente zijn het vaak Bergen en De Egmonden die in de belangstelling staan, maar aan de noordkant van de gemeente ligt die ongelooflijke parel. Schoorl dóet het gewoon, maar verdient meer aandacht van ons. Om de parel te kunnen blijven koesteren en op te poetsen hebben we Farzad Ghaus van bureau ‘De Nieuwe Winkelstraat’ gevraagd om eens te komen kijken. Onder diens leiding heerste er woensdag een hele positieve sfeer op ieders scherm, onder nieuwkomers en oudgedienden bij de stichting Ondernemers Duindorp Schoorl.

“Verantwoordelijk voor duinen, niet alleen Staatsbosbeheer”

Ontwapenende Farzad

Farzad Ghaus van ‘De Nieuwe Winkelstraat’, onderdeel van adviesbureau ‘Stad &Co’, had met zijn ontwapenende onbevangenheid een ronde gemaakt langs bijna alle ondernemers en bezoekerscentrum ‘Schoorlse Duinen’ en dat resulteerde in een breed onderschreven actieplan: krachten bundelen, overleg met de gemeente structureel maken en een uitvoeringsmanager aanstellen. Die lijkt gevonden in de persoon van Joost Botman, de marketingkracht van onder meer ‘De Jongens uit Schoorl’. “Duindorp, daar gebeurt het”, zo vat Botman samen wat hij met zijn bovenregionale netwerk wil gaan bereiken. “Natuur en ondernemers met elkaar verbinden in het hele gebied. Zodat we niet alleen die zomerse piek hebben, maar ook goed kunnen bestaan in die andere helft van het jaar. We hebben er de voorzieningen voor, immers. We kunnen best met elkaar meer dingen organiseren die het unieke Duindorp-profiel versterken, ook buiten de zomermaanden om.” Botman verwacht goed te gaan samenwerken met het nieuwe ondernemersbestuur. Cees van Berkhout droeg woensdag vol vertrouwen de voorzittershamer over aan Pelle Nijdam van Ekoplaza.

Samen gastheer van de duinen

Patricia van Lieshout van het Bezoekerscentrum is ook bestuurslid van de ondernemersstichting en voegt er aan toe: “Wij kunnen echt niet alleen de duinen schoon houden met die miljoenen bezoekers per jaar, we zien graag dat de ondernemers de duinen ook als hún domein zien. Dat ze zich mede-gastheer voelen, zoals wij trots verwijzen naar de winkels, horeca en hotels. Er is veel te winnen met elkaar.”

Natuurlijk zijn het niet alleen de ondernemers die in beeld zijn bij de gemeente. Er komt ook een tweede ronde over het parkeerbeleid en over de herinrichting van het gebied met name tussen de Paardenmarkt en de aan te leggen fietsrotonde bij de kruising van Laanweg en Sportlaan. Wethouder Bekkering ziet uit naar de vervolgstappen. “We hebben dit niet vanuit ons eentje gedaan, er zijn velen bij betrokken geweest en dat willen we ook graag.” Hij sprak zijn grote waardering uit voor iedereen en speciaal voor het werk van Farzad Ghaus. “En als we nu al, via onze schermen, zo positief kunnen praten met elkaar, met alle verschillen, hoe zal dat dan wel niet zijn na de lockdown?” Marco van de Zilte Zoen: “Ja dan moeten we weer keihard werken en toch tijd maken voor samenwerking. Rustig wordt het nooit.” Zo staat het ook geschilderd op een paneel op een huis aan de Heereweg net buiten de dorpskern richting Groet: ‘Rust is elders’.

Afbeelding
Afbeelding