Voormalig stagiaire Inger de Rijk neemt de nieuwe Kroniek in ontvangst.
Voormalig stagiaire Inger de Rijk neemt de nieuwe Kroniek in ontvangst. ((Foto: Artmaster/Peter Homan))

Voorjaarskroniek van de Historische Vereniging Bergen

Nieuwe voorjaarskroniek Historische Vereniging Bergen

BERGEN - Er is weer een nieuwe, dit keer spannende, Kroniek verschenen.

Een rechtszaak die nogal wat onrust veroorzaakte, betrof die van de 'onwillige' molenmeesters. Wat was er gebeurd? Na een overstroming in de Philisteinse polder in 1644 worden de molenmeesters er van beschuldigd nalatig te zijn geweest. Zij krijgen een boete en er komen nieuwe regels om overstromingen tegen te gaan. Mede daardoor worden er nog steeds jaarlijks watergangen en waterkeringen in de polder geschouwd.

In deel 2 over Sebastiaen Craenhals lezen we meer over de roerige begintijd van de Tachtigjarige Oorlog. Over de gijzeling van zijn twee dochters, die gelukkig goed afliep. Maar ook over hoe tragisch Sebastiaen in 1577 is vermoord in de boomgaard van huize Cranenbergh.

In een artikel over de veelzijdige Jan Roggeveen staat zijn werk als kunstenaar centraal. Hij was tevens mede-architect van hotel Nassau-Bergen. U leest meer over zijn activiteiten als bestuurslid van het KCB en over de nieuwbouw van het hotel in 1952.

Bleekneusjes

De werkgroep Oude Begraafplaats brengt verslag uit over de zoektocht naar de begraafplaats van Duitse militairen uit de Eerste Wereldoorlog. In de koloniehuizen konden 'bleekneusjes' uit de grote stad in een gezonde omgeving aansterken. Maar hoe was het nu om daar te wonen en te werken?

In deze aflevering worden opnieuw tal van raadsels uit onze dorpsgeschiedenis opgelost.

De Kroniek is verkrijgbaar bij de lokale boekhandel en via de webwinkel van de HVH: www.hvb-nh.nl.

Marsha Bakker
Meer berichten