Ook deze zomer komen er weer 115 studenten uit 35 verschillende landen van The International Holland Music Sessions & Festival.
Ook deze zomer komen er weer 115 studenten uit 35 verschillende landen van The International Holland Music Sessions & Festival. ((Foto: aangeleverd))

International Holland Music Sessions & Festival

BERGEN - Deze weken wordt Bergen weer bevolkt door de studenten van The International Holland Music Sessions & Festival (TIHMS).

Te midden van de vele toeristen op de huurfietsen, tandems, mountainbikes, waarbij de fietshelmen vaak de herkomst (van onze oosterburen) verraden, zien we de komende weken een heel ander straatbeeld; ook Chinezen, Koreanen, Amerikanen, Japanners, West- en Oost Europeanen et cetera slingeren zich door het verkeer op fietsen, beschikbaar gesteld door de gastouders waar ze logeren. Vaak met een instrument op de rug, een cello of viool banen de studenten zich een weg richting BSG waar ze overdag studeren, masterclasses volgen en contacten leggen.

TIHMS bestaat 30 jaar en is Internationaal een begrip onder muziekstudenten en muziekpedagogen. Ook deze zomer komen er weer 115 studenten uit 35 verschillende landen. Uniek is de combinatie van lessen volgen in de Academy en de mogelijkheid om podium ervaring op te doen in het Festival. De droom is soleren op concertpodia en vol passie en ambitie proberen jonge getalenteerde musici die top te bereiken. TIHMS is een stap in die richting. Al aardig wat oud deelnemers zijn Internationaal doorgebroken. Alleen al in Nederland: Maria Milstein, Quirine Viersen, Hannes Minnaar, Liza Ferschtman, om maar een paar namen te noemen.

Het wordt de komende weken genieten van prachtige muziek in historische locaties, mooie kerkjes en kastelen in de provincie, maar ook in de Schuilkerk aan de Fnidsen in Alkmaar (openbare masterclasses) en natuurlijk de Ruïnekerk in Bergen, musea (waaronder Kranenburgh op lichtjesavond), de horeca, bibliotheken en pop-ups in de open lucht. In vijf weken worden circa 150 concerten en optredens op 25 locaties in met name Noord Holland verzorgd. TIHMS is er voor deze toptalenten, maar ook voor het publiek. Ter gelegenheid van het 30 jarig bestaan wordt op 24 augustus een speciale dag klassiek 'voor iedereen' georganiseerd in theater de Vest in Alkmaar.

TIHMS telt circa 200 vrijwilligers als gastouders, chauffeurs, in de lunchploeg en het balieteam op de BSG en in de PR activiteiten. Zij zij de kurk waarop TIHMS drijft: Waarin een klein dorp groot kan zijn. Op www.tihms.com kunt alle informatie over de concerten, de locaties en de verkoop punten van kaarten vinden. Natuurlijk kunt u ook kaarten via deze site bestellen.

Marsha Bakker
Meer berichten