Samen ondernemen we het, ook in tijden van crisis!

Partnerbijdrage
Evert Hoekstra.
Evert Hoekstra. (Foto: aangeleverd)

Toen de Coronacrisis in Nederland z’n intrede deed, plaatste ik onmiddellijk een oproep op social media, gericht aan de Nederlandse ondernemers: “blijf ondernemen!”. De ontzetting en onzekerheid waren namelijk groot en het zakelijk leven viel in een paar dagen tijd volledig stil. Ik voorzag dat iedereen in paniek ‘op z’n geld’ zou gaan zitten en er niet langer meer toe zou overgaan om de dagelijkse uitgaven en investeringen te blijven doen, waardoor andere ondernemers ook weer omzet konden maken en eveneens weer geld konden blijven uitgeven, investeringen blijven doen, et cetera. Ofwel; de economische cirkel draaiende houden. 

Langzaam op gang

Gelukkig is de trein nadien langzaam weer op gang gekomen, hoewel dat helaas lang niet voor alle ondernemers geldt. Horeca-ondernemers, evenementen-organisateren, etc.; hun business is nagenoeg volledig stil komen te vallen. Daarnaast zijn er ook legio andere ondernemers die weliswaar nog steeds wel enige omzet blijven ‘schrijven’, maar waarbij de stormbal nog steeds ‘vol’ gehesen blijft. Denk bijvoorbeeld aan de detailhandel, die het overigens ook al voor de coronacrisis moeilijk had. En zo kan ik nog wel even verder gaan. 

Mogelijkheden

Tegelijkertijd zijn er ook ondernemers die hun handel en omzet sterk zien groeien als gevolg van de crisis, zoals de supermarkten, die topomzetten draaien. En zijn er ondernemers die juíst mogelijkheden zien in wat de crisis met zich meebrengt. En als advocaat ondernemingsrecht zit je dan meteen op de eerste rij. Zo ben ik inmiddels al een paar keer betrokken geweest bij de advisering bij de opzet van samenwerkingsverbanden en vennootschappen op het gebied van de import van mondkapjes. Een product waar opeens een wel zeer overspannen vraag naar is. Wie had dat kunnen bedenken, amper een half jaar geleden…. 

Bijspringen

Ondertussen probeert de overheid aan alle kanten ‘bij te springen’. Allerlei noodvoorzieningen zijn inmiddels opgetuigd, TOGS, NOW, etc. Ik las zelfs vandeweek dat er door het Ministerie van Economische Zaken en Klimaat subsidies zijn verstrekt zodat ondernemers ‘gratis’ gebruik kunnen maken van een MKB-coach van Stichting Ondernemersklankbord (OKB), die hen kan helpen in deze moeilijke tijden. Alles leuk en aardig, maar dat is natuurlijk bij lange na niet voldoende. Ik wil net nog niet zeggen dat dit soort noodhulppakketten ‘druppels op een gloeiende plaat’ zijn, maar de werkelijke problemen worden hierdoor natuurlijk niet opgelost. En dus was mijn eerdere oproep zo gek nog niet: “Ondernemers, blijf ondernemen!”. 

Loze kreet

Uiteraard begrijp ik, dat dit voor een aantal ondernemers een volledig loze ‘kreet’ is, want als jouw bedrijf helemaal stil is komen te vallen, dan valt er natuurlijk weinig te ondernemen. En dat is werkelijk erg triest. Maar voor alle andere ondernemers, die in ieder geval nog steeds een actief onderdeel vormen van de economische cirkel, geldt dit wel. Het ‘nieuwe normaal’ is en blijft wat dat betreft zoveel als mogelijk ‘het oude normaal’, ik verzet me ook tegen de gedachte dat de wereld nu al voorgoed zou zijn veranderd. Blijvend. Wat een onzin. 

De coronacrisis is een incident, heel veel zaken zullen en hoeven écht niet structureel anders te worden. We zullen dit een keer achter ons hebben, of het nu kort duurt of iets langer. Juist dáarom is het zo belangrijk om ondernemers moed in te praten en om hen vooral ook te stimuleren om te blijven ondernemen. Blijven zoeken naar kansen en mogelijkheden. John F. Kennedy zei het ooit zo treffend: “Het woord ‘crisis’ wordt in het Chinees met 2 karakters geschreven, het ene staat voor ‘gevaar’, het andere voor ‘mogelijkheden’”. 

Samen ondernemen we het, ook in tijden van crisis! 

Mr. Evert Hoekstra

Sectie Vennootschaps- en Ondernemingsrecht

hoekstra@ckh-advocaten.nl          

0625037083