- `Roeland Koning en de Derpers`Lezing in de Prins Hendrik

  Nieuws
Gerrit Krab, 1935. Roeland Koning, olieverf, particulier bezit. (Foto: Venduehuis der Notarissen, Den Haag)
Gerrit Krab, 1935. Roeland Koning, olieverf, particulier bezit. (Foto: Venduehuis der Notarissen, Den Haag) (rodi.nl)

EGMOND AAN ZEE - Verweerde koppen van Derpers die naar hun landjes in de duinen gaan. Vissersvrouwen die meer hebben meegemaakt dan een mens kan bedenken. Dat is wat de jonge schilder Roeland Koning vol overgave tekent en schildert als hij in 1924 aan de duinrand van Egmond aan Zee komt wonen en langzaamaan het vertrouwen wint van de dorpsbewoners.

Het dorp heeft enkele jaren daarvoor zeker 114 mannen en zonen op zee verloren. Een ramp voor de kleine, hechte dorpsgemeenschap. Roeland is begaan met deze noeste overlevers en slaagt erin het wezen van de Derpers weer te geven. Ze noemen hem weldra ‘de tekenaar’.
Van de opgespoorde schilderijen en krijttekeningen zijn fantastische foto’s gemaakt en de verhalen eromheen gaan over het leven van de Derpers in die tijd. Foto’s geven bovendien een prachtig sfeerbeeld van het charmante kustdorp en het vrolijke strandleven van voor 1940. Aan de hand van foto’s vertelt Carla Kager hierover tijdens de donateursavond van het Museum van Egmond. Belangstellenden zijn eveneens welkom. Eind april wordt de nieuwbouw van het museum feestelijk geopend met een tentoonstelling ‘Roeland Koning en de Derpers’ en komt er een gelijknamig boek uit.
De lezing is donderdag, 22 maart om 20.00 uur in de Prins Hendrik (zaal open 19.30 uur) en de toegang is vrij.

Meer berichten