Op zoek naar de pieterman

  Nieuws
Kinderen kunnen gratis mee met het korren. (Foto: aangeleverd)
Kinderen kunnen gratis mee met het korren. (Foto: aangeleverd) (rodi.nl)

BERGEN AAN ZEE - De laatste tijd wordt er veel geschreven over het gevaar van kwallen en pietermannen in de Noordzee. Iedereen heeft vast wel eens kwallen zien liggen aan het strand, maar een pieterman?
Door met IVN-gidsen te gaan korren in de Noordzee kunnen belangstellenden meer te weten komen over deze dieren. Ze komen het naadje van de kous over 'die gevaren' t weten, maar kunnen ook andere bijzondere dieren ontdekken. Misschien wordt er wel weer een zeeanemoon gevangen, zoals recent is gebeurd.

Trek

Korren wordt gedaan met een groot sleepnet dat met behulp van een lang touw vanaf het strand over de zeebodem wordt getrokken. Na een 'trek' wordt het net geleegd in een grote bak. Deskundige IVN-gidsen geven dan uitleg over wat er zoal gevangen is. Elke vangst is weer anders. Dit kan variëren van verschillende wieren tot de prachtigste anemonen en vissen. Het lijstje van de recente vangsten bestaat uit: pietermannen, allerlei platvissen (tongetjes, scholletjes, tarbot, schar), haringen, sprotjes, spieringen, garnalen, zeeforel, zeenaalden, heremietkreeften, zeepissebedden, zee-anemonen en verschillende prachtige kwallen.
Zondag 20 augustus (zoals elke derde zondag van de maand) wordt er om 10.00 uur weer gekord vanuit het IVN gebouw Parnassia. Het duurt ongeveer twee uur en kost 2,50 euro per volwassene (kinderen zijn gratis). Na afloop is er gelegenheid tot het drinken van limonade/koffie/thee tegen een geringe vergoeding en het bekijken van de vele interessante zaken in Parnassia.
Parnassia is te bereiken vanaf Bergen de eerste rotonde in Bergen aan Zee rechtdoor, eerste links en de bordjes Parnassia volgen.
Kijk ook op www.ivn.nl/nkl en facebook@ivnnoordkennemerland .

Meer berichten