Mens - van Mona Lisa tot selfie - Expo KunstenaarsCentrumBergen in Kranenburgh

  Nieuws
Jan van der Haven, Nike. (Foto: aangeleverd)
Jan van der Haven, Nike. (Foto: aangeleverd) (rodi.nl)

BERGEN - In hun expositie Mens – van Mona Lisa tot selfie ( tot en met 2 december) zetten de leden van het KunstenaarsCentrumBergen (KCB) de schijnwerpers op de mens: de menselijke figuur, zijn complexe binnenwereld maar ook de wijze waarop hij zich verhoudt tot zijn medemens en de maatschappij staan centraal. In deze expositie zijn verschillende disciplines vertegenwoordigd, representatief voor de kunstzinnige diversiteit van het KCB.
Mensen zijn in alle tijden en op alle denkbare manieren uitgebeeld. Als symbool, gereduceerd tot een spel van rechte en kromme lijnen. Als (bijna) fotografisch beeld, minutieus getroffen en herkenbaar. En op expressieve wijze, waarbij het er om gaat vooral de essentie te treffen van de uitgebeelde figuur of persoon. Maakten we vroeger nadrukkelijk deel uit van een groep, systeem of cultuur, de hedendaagse mens zet vooral zichzelf centraal.

Narcisme

Dit individualisme heeft veel gezichten en is voor velerlei duiding vatbaar: van zelfontplooiing en hoogstpersoonlijke expressie tot een permanente roep om aandacht of narcisme. De geest van de tijd wordt ook zichtbaar in het werk van de hier geëxposeerde kunstenaars dat titels draagt als ’Selfie’ of ‘Schilfie’. Lijden, medeleven, verwondering en trots; de meest uiteenlopende gemoedstoestanden worden onderzocht, scherp getroffen of uitvergroot.
Feestelijke opening

Al spelen digitale camera’s en smartphones een steeds grotere rol bij het maken van beelden en portretten, voor een onderzoekende blik kunnen kunstenaars nog steeds niet om hun ogen, handen, penselen en beitels heen. De tentoonstelling ‘Mens, van Mona Lisa tot selfie’ getuigt hiervan. De feestelijke opening is zaterdag 13 oktober om 17.00 uur in Museum Kranenburgh.

Meer berichten