Tel de tuinvogels en help de natuur ‘n handje

Algemeen
Wie weet spot je een roodborstje in de tuin?
Wie weet spot je een roodborstje in de tuin? (Foto: Pixabay)

REGIO - Word jij ook zo blij van vogels in de tuin? Doe dan mee aan de Nationale Tuinvogeltelling 2022! Tel vrijdag 28, zaterdag 29 of zondag 30 januari één keer een half uur de vogels in je tuin of op je balkon. Vliegen de vogels alleen maar over je tuin? Die tellen niet mee. Noteer alle waarnemingen per soort en geef het door via www.tuinvogeltelling.nl. Tel je mee? Meld je dan alvast aan voor (de) voorpret en handige tips in de speciale Tuinvogeltelling e-mails. Dan heb je straks zoveel mogelijk vogels in jouw tuin.

In januari 2021 telden meer dan 200.000 mensen bijna drie miljoen vogels tijdens de Nationale Tuinvogeltelling. Een nieuw telrecord. De Nationale Tuinvogeltelling wordt sinds 2001 georganiseerd door Vogelbescherming Nederland en Sovon Vogelonderzoek Nederland. Dankzij de Tuinvogeltelling weten we hoe vogels in de winter onze tuinen gebruiken. Met die informatie kunnen we vogels beter helpen en beschermen. Doe ook mee; het is leuk, leerzaam en nuttig!


De pimpelmees staat in de landelijke top drie, na de huismus en de koolmees. - Foto: Pixabay

Hoe herken ik tuinvogels?

De meest voorkomende tuinvogels zijn te vinden in de online vogelgids op www.vogelbescherming.nl. Ook kun je gebruikmaken van de web-app MijnTuinvogeltelling. Deze app is inclusief een herkenningstool. Of doe mee met de gratis online tuinvogelcursus voor beginners met handige tips, filmpjes, ezelbruggetjes en leuke weetjes. Aanmelden kan via www.vogelbescherming.nl.

Help de vogels een handje en maak de tuin vogelvriendelijk

Maak de tuin vogelvriendelijk

Help de vogels een handje door je tuin vogelvriendelijk te maken. Vogels houden van een gevarieerde tuin met inheemse planten en struiken, bessen, insecten, een lapje gras en liefst niet al te netjes. Daar vinden ze volop voedsel. Je kunt daarnaast het gehele jaar bijvoeren. 

Een goed thuis

Vogels vinden steeds minder geschikte voedselplekken omdat onze bebouwde kom steeds dichter wordt bebouwd. Struiken en bomen die natuurlijke schuil- en nestgelegenheid bieden, komen ook niet veel voor. Vogelvriendelijk ingerichte tuinen kunnen dat verlies compenseren en bieden vogels een goed thuis in de bebouwde kom. Een variatie aan gras, bloeiende planten, struiken of bomen helpt veel vogels zodat ze op eigen kracht kunnen leven. 

Eenvoudig uit te voeren tips

Over goed voeren, welke vogels wat eten, wanneer je het beste bijvoert en hoe je het vogelvoer aanbiedt, heeft de Vogelbescherming makkelijk uit te voeren tips op een rij gezet op haar website, www.vogelbescherming.nl. Ga je daarmee aan de slag, dan heb je de meeste kans op vogels in de tuin. 

Hoeveel vogels je aantreft en wat voor soorten, daarvoor is de omgeving waar je woont allesbepalend.

Kijk op www.tuinvogeltelling.nl voor de resultaten per gemeente van vorig jaar.


In 2021 versloeg de koolmees in Heerhugowaard nipt de landelijke winnaar, de huismus. - Foto: Pixabay

De pimpelmees staat in de landelijke top drie, na de huismus en de koolmees.
In 2021 versloeg de koolmees in Heerhugowaard nipt de landelijke winnaar, de huismus.