‘Te huur’ borden voor horecasluiting

Algemeen
De borden ‘Te huur’ bij La Bouche en Hotel Herbergh hangen er wel, maar de panden zijn niet echt te huur.
De borden ‘Te huur’ bij La Bouche en Hotel Herbergh hangen er wel, maar de panden zijn niet echt te huur. ((Foto: Pr))

BADHOEVEDORP - Ook zo geschrokken van de borden ‘Te huur’ bij La Bouche en Hotel Herbergh? Niet nodig, beide zaken zijn niet echt te huur. En makelaardij Rutte & De Jonge bestaat ook niet. “Het zijn actieborden, waarmee we de moeilijke situatie voor de horeca nog eens benadrukken”, zegt Anke Somsen.

Samen met echtgenoot René staat ze al vele jaren aan het roer van de gezellige brasserie en het mooie boetiekhotel op de hoek van de Sloterweg en de Schipholweg. La Bouche en Hotel Herbergh Amsterdam Airport zijn gevestigd in het karakteristieke pand dat zo goed past bij de dorpse uitstraling die hoort bij Badhoevedorp. “Sinds 1852 is het al een plek voor de horeca”, zegt ze. “Dat willen we graag zo houden. Maar de overheid maakt ons dat niet makkelijk.”

Statement

Anke Somsen was lange tijd voorzitter van Koninklijke Horeca Nederland, afdeling Haarlemmermeer. Als geen ander weet ze wat er speelt als een complete bedrijfstak wordt stil gelegd. “Natuurlijk begrijpen we dat de overheid maatregelen neemt om corona te beteugelen. Maar of dat deze moeten zijn? We zitten nu in de tweede lockdown, de horeca heeft al te veel schade geleden. Als je bedrijven echt overeind wil houden, moet je werken met steun op maat. Dat gebeurt nu te weinig. Veel bedrijven staan dan ook op omvallen, een sociaal-maatschappelijk drama. Wil je de horeca echt de helpende hand reiken, dan moet je het verlies 100 procent compenseren. Nu kan er maximaal aanspraak worden gemaakt op wisselende percentages. De rest moet uit eigen zak komen. En die raakt, zonder direct zicht op versoepeling, leeg.”

Minder steun

“Het is jammer, dat zowel de lokale als rijksoverheid maatwerk tot nu toe uit beeld hebben gelaten”, vervolgt ze. “Het is immers goed mogelijk per bedrijf te kijken naar wat er wel kan en daarvan dan een digitaal bedrijfspaspoort te maken. Dan kunnen een aantal bedrijven, met inachtneming van de juiste maatregelen, toch gasten ontvangen. Zij hebben dan minder steun nodig. Daardoor kan de steun die dan overblijft naar ondernemingen waar echt niets kan, zoals een kroeg of een evenementenbedrijf. Maar de bedrijfstak wordt beoordeeld als een geheel, heel onlogisch. En zeker geen crisismanagement op lange termijn. We zullen ons er dus op moeten voorbereiden, dat we veel horeca gaan missen: door faillissement, of omdat de ondernemers zelf stoppen omdat ze er geen heil meer in zien. Voor de goede orde: onze ‘te huur’ borden zijn geen privéactie. Het is een statement, waarmee we ons aansluiten bij een landelijke roep om aandacht: help ons, anders is het te laat.”

Valentijn

De ‘Te huur’ borden werden neergezet rondom 4 november. Hoe lang ze blijven? Anke Somsen: “We hopen ze binnen een paar weken, als we uit deze tweede lockdown komen, weg te halen. De boodschap is, gezien de vele geschrokken reacties, goed aangekomen. En wat onze bedrijven betreft: we hopen te overleven. Daar werken we hard aan, samen ons gastvrije team. En dat lukt dan mede dankzij onze service afhalen en bezorgen, waarvan gelukkig veel mensen gebruik maken. 14 februari is Valentijnsdag. Daar gaan we zeker de hele maand februari op inzetten. Valentijnsdag draait om de liefde, daarbij horen speciale horeca-acties. Lockdown of niet, we gaan er liefdevol voor zorgen.”

Voor het meest recente afhaalmenu: www.brasserielabouche.nl.

Anja Maas