Cannabis is een softdrug dat verkocht wordt bij coffeeshops.
Cannabis is een softdrug dat verkocht wordt bij coffeeshops. ((Foto: Pixabay))

Coffeeshop Superfly Hoofddorp mag voorlopig niet open

HOOFDDORP - De voorzieningenrechter van de rechtbank Noord-Holland heeft donderdag 16 mei het verzoek van coffeeshop Superfly uit Hoofddorp om een tijdelijke gedoogverklaring afgewezen. Dat betekent dat Superfly voorlopig niet open mag.

De exploitant heeft de coffeeshop zelf op 8 mei gesloten, omdat hij anders strafvervolging riskeerde wegens handel in drugs zonder gedoogverklaring. De exploitatievergunning en gedoogverklaring voor de verkoop van softdrugs waren namelijk op 1 mei verlopen en Superfly diende de aanvraag voor de nieuwe exploitatievergunning te laat in. Ook werd in april een te grote handelsvoorraad aangetroffen. Burgemeester Onno Hoes: "De coffeeshopbranche is gevoelig voor criminele inmenging. Het gedogen van een coffeeshop zonder exploitatievergunning en gedoogverklaring is daarom onwenselijk. Ik ben er zeer tevreden over dat de voorzieningenrechter deze zienswijze heeft overgenomen."

Bij de aanvraag van een exploitatievergunning en gedoogverklaring voor de verkoop van softdrugs doet het Landelijk Bureau Bibob (van het Ministerie van Justitie en Veiligheid) altijd onderzoek. In dit geval heeft Bibob een negatief advies gegeven. De voorzieningenrechter heeft in zijn afwijzing laten meewegen dat burgemeester Hoes voornemens is de aangevraagde vergunning te weigeren. De huidige exploitant kan de coffeeshop niet meer openen als de burgemeester de vergunning weigert.

Meer berichten