Verbindingswandeling Samen op Weg

De Polderjongen van Karel Gomes op het Polderplein.
De Polderjongen van Karel Gomes op het Polderplein. ((Foto: Rien Wattel))

HAARLEMMERMEER - Een 'verbindingswandeling' op zaterdag 21 september wil oude en nieuwe groepen Haarlemmermeerders laten ontdekken: We zijn in Haarlemmermeer samen op weg.

Het bijzondere van Haarlemmermeer is dat het grootste deel van de inwoners 'van buiten' komt. 150 Jaar geleden waren mensen uit Zeeuws-Vlaanderen en West-Brabant de eerste 'migranten' in de polder, 'De Polderjongens'. Het was het begin van een lange traditie van migratie, waarbij de 'landen van herkomst' steeds wereldwijder werden. Na de Friezen kwamen de Amerikaanse expats. Nu komen er migranten uit Syrië, Afghanistan en Eritrea.

Trots

In juni was er een Verbindingsmaaltijd in Hoofddorp, met mensen uit buurten, kerken en moskeeën en deelnemers aan taalcursussen. "Kom van je eigen eiland af', zei Yassim. "Ontdek hoe ieder hier zijn steentje bijdraagt en daar trots op is", sprak Elaine Veldema van het Participatiepunt, 'We zijn allemaal Nederlanders."

Als stimulans verzorgt het Platform Vluchtelingen Haarlemmermeer zaterdag 21 september de verbindingswandeling 'Samen op weg'. In een wandeling van 3 tot 4 kilometer gaan groepjes met elkaar in gesprek over hun geschiedenis, of ze nu Hoofddorper, Fries of Syriër zijn. Al wandelend van de Boskern in Overbos naar het Historisch Museum in het bos zoeken ze: 'Wat is hier anders dan in onze eigen dorpen? Wat hebben we hier meegemaakt? En vooral: wat hebben we hier samen?' In het museum lunchen de wandelaars met elkaar.

Informatie

De verbindingswandeling is van 11.00 tot 16.00 uur. Kosten 5 euro. Vertrek vanaf het parkeerterrein bij de Boskern, Liesbos 24. Opgeven voor 12 september: vluchtelingeninhaarlemmermeer@gmail.com of app / sms naar 06-16040860.

vluchtelingenhaarlemmermeer.nl

Meer berichten