Elk kind verdient een plek waar hij liefde, veiligheid en vertrouwen vindt.
Elk kind verdient een plek waar hij liefde, veiligheid en vertrouwen vindt. ((Foto: Archief))

Pleegzorg Nederland: toenemend tekort pleegouders zorgwekkend

HEERHUGOWAARD - Er zijn dringend meer nieuwe pleegouders nodig. Tenminste 3.500 per jaar. Deze oproep doet Pleegzorg Nederland tijdens de Week van de Pleegzorg, die vandaag begint. Het aantal nieuwe pleegouders neemt al jaren af. Dit heeft tot gevolg dat het vinden van de ideale match voor kinderen steeds minder goed lukt. Om meer kinderen, meer kansen te geven, zijn jaarlijks zijn 3.500 nieuwe pleegouders nodig.

Eind vorig jaar waren er met 2.566 nieuwe pleegouders al bijna 1.000 te weinig. In Noord-Holland zijn er 315 nieuwe gezinnen nodig. Er zijn er momenteel 2.584, waarvan 72 in Heerhugowaard. Pleegzorg Nederland start tegelijk met de Week van de Pleegzorg haar nieuwe campagne 'Open je Wereld', waarmee zij aandacht vraagt voor het belang van voldoende pleegouders. De campagne wordt financieel mogelijk gemaakt door het ministerie van VWS.

Zorgvuldige match

"Kinderen die niet bij hun eigen ouders kunnen wonen willen we graag zo thuis mogelijk laten opgroeien", aldus Esther Overweter, bestuurslid pleegzorg van Jeugdzorg Nederland. "Als dat bij de eigen ouders niet kan, dan het liefst bij pleegouders. Pleegzorg doe je samen, met ouders, kinderen en pleegouders. Om kinderen met succes en duurzaam in een gezin te plaatsen, is een zorgvuldige match tussen kind en pleegouders cruciaal. Het tekort aan beschikbare pleegouders betekent helaas dat de beste match niet altijd mogelijk is."

Pleegzorg Nederland wil tijdens deze speciale week ook laten zien hoe kinderen helpen het leven van zowel pleegouders als kinderen verrijkt. Gedurende de week worden pleegouders in het zonnetje gezet met verwenactiviteiten zoals gezinsuitjes, vrij zwemmen en vrijkaartjes voor een voetbalwedstrijd, worden er thema- en netwerkbijeenkomsten georganiseerd en is er woensdag 6 november een landelijke pleeggrootouderdag.

Verschillende manieren

Overweter: "Het tekort aan pleegouders betreft niet alleen het aantal beschikbare mensen, maar ook het gebrek aan variatie in type pleegouders. We hebben gemerkt dat veel mensen niet weten dat er verschillende manieren zijn om pleegouder te zijn. Daardoor denken veel van hen bij voorbaat al dat pleegzorg niets voor hen is. Met de campagne willen we de mensen laten zien dat je bijvoorbeeld ook pleegouder kunt worden in deeltijd. En hoe mooi het is op deze manier je wereld open te stellen voor kinderen die dat goed kunnen gebruiken?"

Wil je weten of jij geschikt bent om pleegouder te worden? Doe dan snel de test!

Meer berichten