Kunst van Chagall op kindcentrum De Duif

Algemeen
Afbeelding
(Foto: Unknown)

HEILOO - De leerlingen van kindcentrum De Duif maakten onder leiding van drs. Pieter van der Woel, voorzitter van stichting Zingevende Ambachten, kennis met kunstenaar Marc Chagall. Zijn werk stond centraal in de eerste van een reeks kunstlessen in alle groepen. De kinderen keken rond in een echt Chagall museum op school, met litho’s van de kunstenaar en maakten kunstwerken in zijn stijl van werken.

In groep 4 vertelde Pieter van der Woel het levensverhaal van Marc Chagall (1887-1985). Deze van oorsprong joodse kunstenaar wil als zelfbewuste idealist een bijdrage leveren aan de wereld en aan verbinding tussen mensen. Hij werkt een tijd in Parijs en in Amerika. Gedurende zijn leven grijpt de kunstenaar steeds terug naar zijn arme, maar gelukkige jeugd in zijn geboortedorp in Rusland. Visuele elementen in zijn werk verwijzen naar deze periode: jonge dieren, de huizen uit zijn dorp en de felle, vrolijke kleuren.

Na deze inspirerende presentatie maakten de kinderen een speurtocht door het Chagall museum op kindcentrum De Duif. Met vragen en opdrachten op zak bekeken de kinderen de tentoongestelde litho’s en kwamen er zo achter wat de betekenis van de werken is. Terug in de groep gingen de kinderen zelf aan het werk. Met waskrijt tekenden zij hun eigen ‘dorpsleven’. In de volgende fase werden de kleuren opgebracht met Ecoline en ontstonden kunstwerken in de stijl van Chagall.

Deze leerzame kunstlessen konden op De Duif plaatsvinden dankzij cultuursubsidie van de gemeente Heiloo en de Collectie WUYT, een prachtige verzameling litho’s van Marc Chagall. Vanuit de Collectie WUYT streeft men ernaar mensen met elkaar te verbinden met behulp van Chagalls kunstuitingen, door middel van exposities, voordrachten, workshops en Chagall-reizen. De Stichting Zingevende Ambachten zet dit werk voort en brengt op deze wijze het werk van Chagall dichter bij de mensen.

Aandachtig bestuderen leerlingen van kindcentrum De Duif de litho’s van Chagall om daarna zelf aan de slag te gaan.

Afbeelding
Afbeelding