Kom alles te weten over de middeleeuwse bouw van het kasteel en de omgevingstoestand.
Kom alles te weten over de middeleeuwse bouw van het kasteel en de omgevingstoestand. ((Foto: aangeleverd))

Lezing over historische bouw Kasteel Radboud in Medemblik

MEDEMBLIK - Kom maandagavond 10 februari om 20.00 uur naar de Lezing over historische bouw van Kasteel Radboud. Ben Dijkhuis, amateurhistoricus die zich al jarenlang bezighoudt met Kasteel Radboud, vertelt over de middeleeuwse bouw van het kasteel en de omgevingstoestand. Toegang tot deze lezing is gratis.

De lezing bestaat uit twee delen met tussendoor een pauze. Het eerste deel gaat het over Kasteel Radboud als een van de vijf dwangburchten die Floris V in de dertiende eeuw heeft laten bouwen om zijn overwinning op de West-Friezen kracht bij te zetten. Bij dit gegeven blijkt er een parallel te bestaan tussen de bouw van het, ondertussen verdwenen kasteel in Wijdenes en het Medemblikker slot. Hierdoor kunnen er interessante aannames worden gedaan over de eerste bouwfase van beide burchten.

Na een pauze van ongeveer een kwartier worden enkele eeuwen overgeslagen en wordt de omgevingscontext van Kasteel Radboud, gedurende de vijftiende en zestiende eeuw besproken. Tevens gaat Ben Dijkhuis in op de oudst bekende plattegrond van de stad Medemblik uit 1560, waarop het kasteel met voorburcht en al is afgebeeld.

Inloop is vanaf 20.00 uur en de lezing start om 20.15 uur. Kijk voor meer informatie op kasteelradboud.nl/agenda . Kasteel Radboud, Oudevaartsgat 8 in Medemblik.

Meer berichten