Koop een lei en ondersteun de sponsoractie Werenfriduskerk in Wervershoof

Algemeen
De restauratiecommissie v.l.n.r.: Gerard Slagter, Theo Hauwert, Theo Breg, Petra Grooteman, Natalie Beerepoot, Clemens Deen en Kees Botman.
De restauratiecommissie v.l.n.r.: Gerard Slagter, Theo Hauwert, Theo Breg, Petra Grooteman, Natalie Beerepoot, Clemens Deen en Kees Botman. (Foto: Anja en Gerard fotografie )

“Onze Werenfriduskerk in ons dorp wordt over de gehele buitenkant gerestaureerd de komende tijd”, vertelt Kees Botman. “Vooral de leien op grote gedeelten van het dak zijn aan vervanging toe. De meeste dakvlakken zijn sinds de bouw van de kerk in het jaar 1875 nog nooit vervangen en nu is de tijd aangebroken om te vernieuwen.”

Namens de parochie heeft Theo Hauwert, samen met Ietsen Bakker uit Medemblik, twee jaar geleden een subsidieaanvraag ingediend bij het Rijk en de provincie. Dit is mogelijk, omdat de Werenfriduskerk erkend is als rijksmonument. Deze aanvraag werd maximaal gehonoreerd, op voorwaarde dat de restauratiecommissie een inspanningsverplichting op zich neemt om het resterende bedrag bijeen te verzamelen vanuit de parochie en dorpsgemeenschap van Wervershoof. “We hebben nog zo’n 100.000 euro nodig om de hele restauratie rond te krijgen.”

Restauratiecommissie

De restauratiecommissie doet er alles aan om het bedrag bij elkaar te krijgen. De commissie bestaat uit bouwkundigen Theo Hauwert, Gerard Slagter en Theo Breg, de sponsoring wordt verzorgd door Natalie Beerepoot, Petra Vertelman en Kees Botman en Clemens Deen is voorzitter. De sponsoractie is in het leven geroepen om het restant bij elkaar te krijgen met hulp en betrokkenheid van de gemeenschap.

Lange termijn

“Alles wordt nagekeken”, zegt Kees, “zoals dak en gootwerk, ramen en kozijnen en metselwerk. Op langere termijn wordt de toren ook onder handen genomen. Op dit moment is dankzij de subsidie al een flink gedeelte van het dak van de kerk vernieuwd en is het mogelijk, door de versoepelingen van de overheid voor wat betreft de coronamaatregelen, om sponsoracties te organiseren. De eerste actie is gepland op zaterdag 12 juni, van 12.00 tot 17.00 uur in de Werenfriduskerk. Dan gaat de sponsorcommissie een leien actie organiseren in de onder het motto: Wees een kei! Koop een lei! Maar let op! Denk aan de huidige coronaregels als u de kerk binnen gaat!”

Leien verzamelen

De restaurateurs hebben tijdens hun werk op het dak, op bijna hemelse hoogte, leien geselecteerd die nog in goede staat zijn. Deze zijn schoongemaakt en bedrukt met een afbeelding van de Werenfriduskerk. “Deze leien worden aangeboden voor een bedrag van 25 euro per stuk. Verder is elke donatie, groot of klein, welkom. U kunt als weldoener meer leien kopen, bijvoorbeeld als attentie of cadeau voor jong en oud, die zoveel in de kerk meemaakten, zoals: doop, vormen, huwelijk of afscheid, kerstnacht en paasviering, oogstdankdagen, processie en priesterwijding. 145 jaar geschiedenis; als de pilaren toch eens konden praten”, lacht Kees.

Kerk bezichtigen

Voor niet parochianen in en om Wervershoof is zaterdag tevens de mogelijkheid om de kerk van binnen te bewonderen en wordt er een demonstratie gegeven van hoe de leiendekkers de leien op het dak bevestigen. Uiteraard gebeurt dit op de begane grond.


Dé skyline van Wervershoof. Foto: Anja en Gerard Fotografie

Skyline van Wervershoof

Kees is zeer betrokken met zijn dorp, hij leeft Wervershoof. “Deze actie is ter ere van de trots van ons dorp, de skyline van Wervershoof: de kerk, samen met de molen De Hoop en het Raadhuis het symbool van geloof, hoop en liefde. Er volgen dit jaar meer activiteiten. De sponsorcommissie wil ook bedrijven benaderen en ook de komende tijd concerten met muziek en zang organiseren in de kerk.”

Koop een lei

De leienverkoop is de eerste activiteit van de commissie en start zaterdag 12 juni. Dan kunnen belangstellenden of betrokken inwoners tussen 12.00 en 17.00 uur een lei met 145 geschiedenis in bezit krijgen. En helpen met de restauratie van een prachtig monument in het dorp.

Voor meer informatie, over bijvoorbeeld sponsoring, kijk op www.werenfriduskerk.nl.


Wees een kei! Koop een lei! En steun de restauratie van de kerk. Foto: Anja en Gerard Fotografie 

Dé skyline van Wervershoof.
De Werenfriduskerk in de steigers.
Wees een kei! Koop een lei! En steun de restauratie van de kerk.