Zomergabbertijd Opmeer van 21 augustus tot 4 september

Algemeen
De workshop tapas maken viel een paar jaar geleden goed in de smaak.
De workshop tapas maken viel een paar jaar geleden goed in de smaak. (Foto: aangeleverd)

Else Pranger (67) uit Opmeer is vanaf 2013 vrijwilliger bij de Gabberweek, nu omgedoopt tot Zomergabbertijd Opmeer. “Je leert nieuwe mensen kennen, je ziet mensen genieten, ze komen op plaatsen waar ze in hun eentje nooit naartoe zouden gaan.” Dit evenement verbind mensen met elkaar en gaat binnenkort weer van start.

Wiebo Beenen van het Stichting Jeugd en Jongerenwerk Opmeer (SJJO) bedacht Zomertijd Opmeer en zette het evenement in 2013 op. “Ik raakte dat jaar werkeloos en meldde mij aan als vrijwilliger. Omdat ik uit het onderwijs kom, was ik goed in organiseren. Dus het jaar daarop zat ik met Wiebo samen in de organisatie.”

Pensioen

Else vond geen nieuwe baan, dus stortte ze zich op het vrijwilligerswerk. “Ik ben ook nog vrijwilliger bij de Museum Stoomtram in Hoorn. Ondertussen ging ik met pensioen en ik heb het nog nooit zo druk gehad!”, lacht Else. Jolande Stijnman sloot zich in 2015 bij de werkgroep Zomertijd/Gabberweek. Vanaf die tijd organiseren Else en Jolande grotendeels het evenement.

Meedoen

ZomerGabbertijd vindt plaats van 21 augustus tot en met 4 september. “Voor deze editie heeft de organisatie een leuk programma gemaakt met fantastische activiteiten voor volwassenen en senioren uit de gemeente Opmeer en de omringende dorpen Wadway, Wognum, Abbekerk en Sijbekarspel. Gezellige activiteiten voor hen die dit jaar niet op vakantie kunnen of durven en vooral voor diegenen die nu al zo lang binnen zaten, waardoor ze zich eenzaam voelen. Samen iets ondernemen is altijd makkelijker en gezelliger. En ook de kleinkinderen kunnen soms meedoen bij enkele activiteiten.”

Organisatie

Voordat dit evenement plaatsvindt, moet er van alles worden geregeld. “We zoeken leuke activiteiten, maken het programma en een vervoersplan en regelen de inschrijving. We begeleiden zelf een aantal activiteiten en verzorgen ook een aantal workshops. René Borghouts hielp ons met het maken van het boekje. Daarnaast helpen zo’n veertien vrijwilligers als chauffeur, met de catering, workshops en begeleiding van de activiteiten. Maar we kunnen altijd nieuwe vrijwilligers gebruiken. Aanmelden kan opzomertijdopmeer@gmail.com.”

Programmaboekje

Omdat Gabberweek dit jaar niet doorging zijn een aantal activiteiten meegenomen in het programma van de ZomerGabbertijd (Zomertijd en Gabberweek). Oud deelnemers van beide evenementen krijgen het programmaboekje in hun brievenbus bezorgd. Voor belangstellenden ligt het boekje onder meer in het gemeentehuis en de bibliotheek in Opmeer; De Lindehof, de Spar en de Vergadelaar in Hoogwoud; De Readshop en De Schakel in Spanbroek; café De Stompe Toren in Aartswoud; in de bibliotheek in Wognum; dorpshuis De Vang in Benningbroek, café ‘t Centrum en het Theresiahuis in De Weere; de Spar het Het Nieuwe Bonte Paard in Abbekerk. Daarin staat precies hoe men zich aan kan melden. 

Vervoer

“Door met een groep iets leuks te doen, worden er contacten gelegd en nieuwe vriendschappen gesloten”, legt Else uit. “Of meedoen aan een workshop waarvan ze dachten dat ze dat niet zouden kunnen. Elk jaar sluiten nieuwe deelnemers zich aan en daar zijn we heel blij mee. Er ontstaat toch weer een stukje verbinding. Voor wie geen vervoer heeft, wij regelen dat. We kunnen mensen thuis ophalen als ze aangeven dat ze zelf niet naar de opstapplaats kunnen komen.”

Samenpas Opmeer aanvragen

Het programma van Zomergabbertijd heeft activiteiten in diverse prijsklassen. Inwoners van de gemeente Opmeer die weinig te besteden hebben, kunnen (als ze ervoor in aanmerking komen) een Samenpas Opmeer aanvragen, waardoor ze 50% korting op de deelnemersprijs krijgen. Meer informatie via bijsamenopmeer@gmail.com of tel. 0226-355095 (vraag naar Wiebo Beenen).

Inschrijven

Het is voor de organisatie een uitdaging om elk jaar met een origineel programma te komen. “Dit keer het thema: Leve de kunst. We verzorgen veel creatieve activiteiten. Wie wil deelnemen, kan zich tot en met 4 juli inschrijven via www.zomertijdopmeer.nl. Wie vragen heeft kan bellen naar Jolande, tel. 06-57957346, Else, tel. 06-30451263 of een e-mail sturen naar zomertijdopmeer@gmail.com.