Maak kennis met de verrassende wereld die achter het glas van de kas schuil gaat.
Maak kennis met de verrassende wereld die achter het glas van de kas schuil gaat. ((Foto: Rolf van Koppen fotografie))

Kom in de Kas vol wereldse wonderen

REGIO - De Nederlandse glastuinbouw is werelds! Van oorsprong tot afzet, van import tot export, en van wereldse tradities tot wereldse gerechten. Tijdens 'Kom in de Kas' op zaterdag 6 april kan de consument kennismaken met deze verrassende wereld die achter het glas van de kas schuil gaat. In de regio nemen zes bedrijven deel.

Enthousiaste glastuinbouwondernemers laten deze dag zien hoe zij dag in dag uit bezig zijn om kleurige bloemen en verrassende potplanten en groenten te kweken Je kunt van alles vragen aan de kweker zelf. Hoe hij de producten kweekt, maar ook waar de producten naar toe gaan en hoe ze worden gebruikt. De deelnemende bedrijven hebben chrysanten, jonge planten, orchideeën, paprika's, tulpen. Nieuw in het gebied is het gebruik van aardwarmte. ECW Geo Andijk heeft zeer recent een aardwarmtecentrale in bedrijf genomen.

Hier wordt warm water gewonnen van circa tachtig graden Celsius uit bronnen op circa tweeduizend meter diepte. De warmte wordt via een zeven kilometer lang leidingnetwerk naar elf glastuinbouwbedrijven gebracht, die daarmee voor veertig procent in hun jaarlijkse warmtebehoefte worden voorzien. Voor dit project is een unieke samenwerking tussen de glastuinbouwbedrijven en ECW opgezet. Zeer de moeite waard om dit te bezoeken.

De deelnemende bedrijven zijn: Gitzels Plantenkwekerij, Kerkeland 4 in Medemblik, VD Holland (paprika), Nieuwe Dijk 9 in Andijk, Sunshine Orchids (orchideeën), Nieuwe Dijk 27 in Wervershoof, Niels Kreuk (tulpen), Kadijkweg 19 in Andijk, Fred van Paassen (chrysanten), Veenakkers 19 in Andijk en ECW Geo Andijk, Nieuwe Dijk 2 in Andijk. De openingstijden zijn zaterdag 6 april van 10.00 tot 16.00 uur. Parkeren kan bij de deelnemende bedrijven, maar het advies is om zoveel mogelijk op de fiets te komen. 'Kom in de Kas' is gratis toegankelijk en wordt mede mogelijk gemaakt door GroentenFruit Huis, Royal FloraHolland, Interpolis en Rabobank.

Volg 'Kom in de Kas' ook via Facebook, Instagram en Twitter. Meer informatie? Kijk op www.komindekas.nl.

Meer berichten