'De huidige veiligheidsnormen zijn verouderd'

  Nieuws
Wat zijn de overstromingsrisico’s in onze regio? (Foto: aangeleverd)
Wat zijn de overstromingsrisico’s in onze regio? (Foto: aangeleverd) (rodi.nl)

ZWAAGDIJK-OOST - Als er in polders wordt gebouwd, is het risico op slachtoffers bij een overstroming groot. Dat stelt professor Matthijs Kok, één van de bekendste ‘waterprofessors’ in Nederland en spreker tijdens een voor iedereen toegankelijke lezing op dinsdag 27 maart in de Rabobank aan Graanmarkt 1 in Zwaagdijk-Oost. Kok is wereldwijd een veel gevraagde deskundige als het gaat om overstromingsrisico’s. Voor hem is het vooral belangrijk dat de bewoners weten wat de risico’s zijn.
Professor Kok: "De huidige veiligheidsnormen tegen overstromingen zijn vijftig jaar oud en gaan alleen uit van de potentiële economische schade van toen.” Mede door de overstromingen in New Orleans en de kennis en ervaringen die Kok onder meer daar opdeed, is er in Nederland het besef losgemaakt dat deze normen aan vernieuwing toe zijn. "Goed risicomanagement kan het aantal slachtoffers bij een watersnoodramp flink beperken. Er vallen nu nog vaak veel slachtoffers, terwijl dat helemaal niet hoeft", zo zegt Matthijs Kok, die ook pleit voor speciale veiligheidscriteria voor waterkeringen, vergelijkbaar met de luchtvaart. "Als in diepe polders wordt gebouwd, moeten de waterkeringen om die polders evenredig zijn. Daar hebben burgers recht op." Verder breekt Kok een lans voor de 'vertrouwde' dijk, die altijd essentieel onderdeel zal blijven uitmaken van de bescherming tegen hoogwater. "Je moet dijken niet in de verdachte hoek zetten. Dat is de boel belazeren!"
Belangstellenden kunnen zich voor deze thema-avond - inclusief maaltijd en twee drankjes - opgeven bij organisator Rotary Drechterland: rcdrechterland@gmail.com. Kosten: 27,50 euro. Aanvang: 18.15 uur.

Meer berichten