Activiteiten in Stoommachinemuseum

  Nieuws
De pompinstallatie in gemaal Vier Noorder Koggen. (Foto: aangeleverd)
De pompinstallatie in gemaal Vier Noorder Koggen. (Foto: aangeleverd) (rodi.nl)

MEDEMBLIK – Het Nederlands Stoommachinemuseum, aan de Oosterdijk in Medemblik, heeft zaterdag 24 en zondag 25 maart vele activiteiten op het programma staan. Niet alleen staat het museum onder stoom, ook zijn dit weekend verschillende maaldemonstraties vanwege de Wereldwaterdag. Daarnaast wordt de watertafel in gebruik genomen én is er een lezing over de ontwikkeling en betekenis van de stoomlocomotief.
Tijdens Wereldwaterdag worden de kolen op het vuur gegooid en zie de oude pomp 400.000 liter water per minuut wegmalen. Tevens staan de overige machines dit activiteitenweekend onder stoom, waardoor alles draait en beweegt. Bezoekers ruiken de olie, voelen de warmte en horen de machines sissen.
René van den Broeke, directeur van de Museumtram Hoorn-Medemblik, houdt zondag om 14.00 uur een lezing over de stoomlocomotief. Hij vertelt over de ontwikkeling van dit landtransportmiddel, die ongeveer een halve eeuw in beslag nam en die essentieel was voor het welslagen van de industriële revolutie. Meer weten? Voor 5 euro is de lezeing bij te wonen in het Stoomtheater. Op vertoon van het entreebewijs voor het museum of lid zijn van de Vereniging Vrienden van het Nederlands Stoommachinemuseum, is de lezing gratis te bezoeken. Reserveren is niet verplicht, maar wel gewenst via info@stoommachinemuseum.nl.
De nieuwe watertafel wordt zaterdag en zondag in gebruik genomen. Op een speelse manier kunnen kinderen hiermee het principe van het waterbeheer leren.
Meer informatie is te vinden op www.stoommachinemuseum.nl.

Meer berichten