Lezing over Westfriese Omringdijk

  Nieuws
Prent van Medemblik in de achttiende eeuw. (Foto: aangeleverd)
Prent van Medemblik in de achttiende eeuw. (Foto: aangeleverd) (rodi.nl)

TWISK - Lia Vriend-Vendel verzorgt donderdag 20 september bij de Vrouwen van Nu in het dorpshuis in Twisk een lezing over de landschappelijke ontwikkelingen van het West-Friese landschap en de geschiedenis van de Westfriese Omringdijk. Waarin onderscheidt West-Friesland zich van andere delen van Noord-Holland?
West-Friesland heeft een enorme strijd tegen het zeewater gehad, maar er ook zijn ontstaan aan te danken. Het gebied is lange tijd een waddenzee geweest, waarin via de geulen enorme hoeveelheden zand en klei door de zee zijn aangevoerd. Na het dichtslibben lag hier tot in de Middeleeuwen een uitgestrekt moerasgebied, waarin zich een dik pakket veen vormde van een paar meter dik, dat ruim boven zeeniveau uitstak. Dit moeras lag tot ver in de huidige Waddenzee. Waar is dit veen gebleven? En waarom ligt West-Friesland nu onder zeeniveau en moeten we beschermd worden door de Westfriese Omringdijk?
De lezing begint om 20.00 uur. Het dorpshuis is te vinden aan Dorpsweg 91 in Twisk. Entree voor niet-leden is 5,50 euro, inclusief koffie/thee.

Meer berichten