Diverse activiteiten in Stoommachinemuseum

  Nieuws
De smid vertoont, tijdens de kerstvakantie, zijn kunsten in het Stoommachinemuseum. (Foto: aangeleverd)
De smid vertoont, tijdens de kerstvakantie, zijn kunsten in het Stoommachinemuseum. (Foto: aangeleverd) (rodi.nl)

MEDEMBLIK – Het Stoommachinemuseum is vanaf 22 december tot en met 6 januari geopend, met uitzondering van eerste kerstdag, 31 december en Nieuwjaarsdag. Het museum is onder stoom, maar jong en oud beleeft nog meer in het museum. Op diverse dagen vertoont de smid in de smederij zijn ambacht en vertelt enthousiast zijn verhalen. Verder worden demonstraties en workshops gehouden in tin gieten, touw slaan en origami.
Bezoekers zien tingieter Harrie van der Meij zaterdag 29 december en woensdag 2 januari aan het werk in het museum. Tin is een metaal dat smelt en vloeibaar wordt wanneer het wordt verhit. De tingieter bezit diverse mallen, zoals dierfiguren, waarin het gloeiend hete tin gegoten wordt. Wie durft mag zelf proberen te gieten. Of hak een eigen naam in een gipsplaatje, vul die met tin en krijg een afdruk van de naam.
Touwslager Herman Evers toont zaterdag 29 december belangstellenden hoe zij zeemansknopen maken met touw. Bij de demonstraties knopen leert men eenvoudige knopen te maken. Vezels van planten en bomen worden eerst gesponnen tot garens en daarna worden de draden in elkaar gedraaid, dat heet het slaan van touw. De touwslager demonstreert hoe hij een springtouw slaat, waarna toeschouwers het zelf mogen proberen.

Museumatelier

Het museumatelier is de hele kerstvakantie open. Een trekpop-bouwplaat ligt klaar om een oliemannetje of -vrouwtje in elkaar te knutselen. Gerda Derksen legt vrijdag 28 december aan volwassenen en kinderen uit hoe zij met de Japanse papier-vouwkunst Origami een leuke kerstster en andere figuurtjes vouwt, waarna iedereen daarna zelf aan de slag kan.
Wie het leuk vindt om de museumspeurtocht te doen. De deelnemer krijgt een esbitblokje om zelf miniatuurstoommachines te laten draaien en kan het diploma ‘hulpstoker’ verdienen door de stoker een handje te helpen bij de ketel. Met uitzondering van de speurtocht is deelname aan alle activiteiten gratis op vertoon van het entreebewijs.
Tentoonstelling

De Schoonheid van Roest, een fototentoonstelling van vakfotograaf Hans Albers is nog tot 1 maart volgend jaar te zien. Onder belangstellenden, die tijdens de kerstvakantie langskomen, wordt een van deze foto’s (waarde 290 euro) verloot, naar keuze van de gelukkige winnaar.
De openingstijden tijdens de kerstvakantie zijn van 22 december tot 6 januari van 11.00 tot 16.00 uur. Eerste kerstdag, 31 december en 1 januari gesloten. Iedereen is welkom om een kijkje te nemen in het Nederlands Stoommachinemuseum, Oosterdijk 4 in Medemblik. Kijk voor meer informatie op www.stoommachinemuseum.nl.

Meer berichten