In 2016 zijn Dick, Moniek en hun dochter  Sandra naar Zuid-Afrika geweest om Patrick te bezoeken. Op de foto: Dick. Moniek, Sandra, Patrick en twee van zijn eigen kinderen.
In 2016 zijn Dick, Moniek en hun dochter Sandra naar Zuid-Afrika geweest om Patrick te bezoeken. Op de foto: Dick. Moniek, Sandra, Patrick en twee van zijn eigen kinderen. ((Foto: Aangeleverd))

Hulp vanuit Oostzaan voor Zuid-Afrikaanse weeskinderen

OOSTZAAN – Dick en Moniek de Boer reizen binnenkort af naar Zuid-Afrika. Dat doen ze regelmatig. Niet alleen om te genieten van de ongerepte natuur, maar ook om weeskinderen te ondersteunen die door voormalig vrijheidsstrijder Patrick Chamusso worden onderhouden. Dick de Boer: "We willen met pakweg zestig kinderen naar het Krugerpark. Een dagtocht die voor hen veel impact heeft. Om dat mogelijk te maken zamelen we geld in."

Het is ooit begonnen met de film Catch a Fire, die Dick ontving van een klant van zijn administratiekantoor. De film vertelt het verhaal van de Zuid-Afrikaanse vrijheidsstrijder Patrick Chamusso. Hij wordt onterecht opgepakt voor een bomaanslag op de olieraffinaderij waar hij als ploegbaas werkt.

Het is de tijd van de Apartheid en als gekleurde Zuid-Afrikaan ondergaat hij aan den lijve wat dat betekent. Hij wordt gemarteld om informatie over de bomaanslag los te weken, maar Patrick houdt vol dat hij onschuldig is. Als ook zijn vrouw Precious wordt gemarteld om hem te laten bekennen, breekt er bij hem iets. Hij bekent, maar zijn folteraars zijn nu toch overtuigd van zijn onschuld en laten hem vrij.

Nelson Mandela

De martelingen laten bij Patrick diepe sporen na. Hij sluit zich aan bij het ANC, opgericht om de belangen van de Zuid-Afrikanen te behartigen, en trekt ten strijde tegen de blanke agressor. Hij volgt een guerillatraining om een nieuwe bomaanslag te kunnen plegen. Maar Precious komt achter zijn verhouding met een andere vrouw en verlinkt hem. Patrick wordt opgepakt en komt terecht op Robbeneiland. Daar ontmoet hij Nelson Mandela. Mandela leert Patrick lezen en schrijven en ze raken bevriend. De Apartheid bereikt zijn eindpunt en Patrick is weer een vrij man. Hij is geïnspireerd door Nelson Mandela en besluit, net als zijn grote voorbeeld, zijn folteraars te vergeven.

Dick de Boer: "Tijdens het kijken naar de film dacht ik: wat een bijzondere man. Ik ging ervan uit dat hij inmiddels dood zou zijn, maar hij bleek nog te leven. Hij bleek bovendien weeskinderen op te vangen. Dat is begonnen met twee buurmeisjes, die hun ouders kwijtraakten. Daarom heeft hij de naam Two Sisters aan zijn stichting gegeven. Ik wilde hem opzoeken. Het was 2007 en Moniek en ik hadden toen net een reis naar Zuid-Afrika geboekt…"

Blij verrast

Patrick Chamusso bleek in White River te wonen, slechts 77 kilometer van hun reisbestemming. Dick wist wat hem te doen stond. Hij startte een inzameling met mails naar de klanten van zijn administratiekantoor en via lokale kranten. Hij haalde € 5.000,00 op, zocht contact met Patrick en maakte het bedrag over. Chamusso was blij verrast. Hij besteedde het geld aan de aanleg van een moestuin, zodat zijn huisvesting zelfvoorzienend kon zijn.

Bij die ene actie is het niet gebleven. Dick en Moniek hebben Patrick en de weeskinderen vaker bezocht en geld ingezameld. En eind oktober gaan ze weer. "We willen de kinderen van Two Sisters nu op een dagje in het Krugerpark trakteren. Dat hebben we eerder gedaan en het had een enorme impact. De kinderen wonen weliswaar nabij het Krugerpark, maar ze hebben nog nooit olifanten in het wild gezien. Vooral die hopen ze tegen te komen. Daar kijken ze echt naar uit."

Actie steunen met bijdrage

Deze actie steunen? Maak een bijdrage over op rekening NL51 KNAB 0257 9136 45 t.n.v. Administratiekantoor Dick de Boer, onder vermelding van 'Afrika'.

Meer berichten