De woningen krijgen een Waterlands gezicht.
De woningen krijgen een Waterlands gezicht. ( (Artist impression: EWP Ingenieurs))

Jan Derlagenhof in de maak voor starters en senioren

OOSTZAAN - De behoefte aan woningen voor starters en senioren is in Oostzaan groot. En dan komt er zomaar een particulier initiatief uit de lucht vallen voor de bouw van een woningproject aan het Zuideinde. Ron Braspenning uit Landsmeer heeft met zijn zwager de grond gekocht waar schoonvader Jan Derlagen in een verouderd huisje woont en waar het pand van garagebedrijf Onrust heeft gestaan. Daar moet het Jan Derlagenhof verrijzen: een aantal duurzame, levensloopbestendige woningen in Waterlandstijl.

Jan Derlagen, voormalig poelier in Oostzaan en nu sleutelbeheerder van De Grote Kerk, is letterlijk de grondlegger van het project. Hij woont aan het Zuideinde in een huisje dat zijn beste tijd heeft gehad. "Mijn schoonvader heeft daar drie soorten water," vertelt Ron Braspenning. "Koud, warm en langs de muren. We willen een nieuw huis voor hem laten bouwen. Tegelijkertijd is het ernaast gelegen garagebedrijf Onrust gesloopt. Uitgaande van het motto 'Je buurman is maar één keer te koop' hebben we het hele stuk grond gekocht."

Concreet ontwerp

De twee initiatiefnemers willen daar woningen laten bouwen. In overleg met EWP Ingenieurs zijn de wensen en ideeën omgezet in een concreet ontwerp. Het moeten woningen worden in Waterlandstijl, die bovendien duurzaam en levensloopbestendig zijn. Geschikt voor zowel starters als senioren dus. Evean is vooraf geraadpleegd en op haar advies worden de deuropeningen breed genoeg om de woningen toegankelijk te maken voor rolstoelen. Er komen zonnepanelen op de daken te liggen, warmtepompen worden geïnstalleerd en in principe wordt er geen gebruik gemaakt van gas.

Bewoners prettig verrast

De bewoners uit de directe omgeving zijn op de hoogte. Ron Braspenning: "Voor de bewoners hebben we een presentatie gehouden. Er kwamen zo'n veertig à vijftig mensen op af. Ze waren prettig verrast. Ze hadden een flat verwacht, maar we zijn echt niet van plan een betonnen kolos neer te zetten. Wel moet het iets spraakmakends zijn. De Welstandscommissie en gemeente Oostzaan zijn al akkoord. We wachten alleen nog op bericht van de provincie. Het achterste gedeelte heeft een bedrijfsbestemming en dat moet een woonbestemming krijgen."

Ontsluiting vanuit het Grashof

Ron Braspenning windt er geen doekjes om dat hij het project is begonnen om zijn schoonvader van dienst te zijn en omdat er commercieel aantrekkelijke kanten aan zitten. Een deel van de woningen wordt verhuurd en zijn kinderen gaan daarvan profiteren. Maar ook de gemeente Oostzaan profiteert hiervan. "Er zal veel belangstelling voor zijn. De toekomstige bewoners zullen er hun hele leven kunnen wonen, ze kunnen op het eigen terrein parkeren en er komt een ontsluiting vanuit het Grashof naar het Zuideinde. Het zal daardoor gemakkelijker worden om naar het winkelcentrum te gaan."

Het complex krijgt als naam het Jan Derlagenhof. Eén huisje is al klaar, de resterende woningen worden volgens de planning vanaf het eerste kwartaal 2020 gebouwd. De naamgever wordt de eerste bewoner. 

Meer berichten