Oostzaan viert op 5 mei de vrijheid

Algemeen
Het comité komt regelmatig bijeen. Op de foto Rob Meerhof, Jaap Dral, Careline van der Lippe, Ton van Ingen, Pim Beudeker, Christa Bets. Aanwezig waren ook Jan Derlagen (bevrijdingsbrunch) en Mieke Koopman (jeugdprogramma). Op de foto ontbreken Bianca Kortekaas, Michael Ruig, Judith Plantinga, Susanne van Leeuwen en Anneke Hogenes.
Het comité komt regelmatig bijeen. Op de foto Rob Meerhof, Jaap Dral, Careline van der Lippe, Ton van Ingen, Pim Beudeker, Christa Bets. Aanwezig waren ook Jan Derlagen (bevrijdingsbrunch) en Mieke Koopman (jeugdprogramma). Op de foto ontbreken Bianca Kortekaas, Michael Ruig, Judith Plantinga, Susanne van Leeuwen en Anneke Hogenes. (Foto: Johan W. Koopmans)

OOSTZAAN - Komende 5 mei wordt in heel Nederland 75 jaar bevrijding gevierd. De gemeente Oostzaan haakt aan met een gevarieerd programma, dat in grote lijnen al op papier staat.

Draagvlak om op 5 mei breed aandacht aan 75 jaar bevrijding te schenken is er in Oostzaan volop. Dat mag blijken uit de samenstelling van het organisatiecomité. Naast burgemeester Rob Meerhof (voorzitter) - "ik zit erin, maar de anderen doen het werk"- maakt daar een grote groep deel van uit: Bianca Kortekaas (oldtimers en SOK), Jaap Dral (kerk), Careline van der Lippe (scholen), Ton van Ingen (horeca Kerkplein/De KunstGreep), Michael Ruig (ondernemers), Judith Plantinga (De Lishof), Pim Beudeker (Oudheidkamer/Radio 9), Susanne van Leeuwen (horeca Kerkplein), Anneke Hogenes (kerk) en Christa Bets (ambtelijke ondersteuning).

Marcelis Charles Beerling

Ze komen regelmatig bijeen op een plek die rechtstreeks verwijst naar de Tweede Wereldoorlog: de Beerlingzaal in De KunstGreep. De zaal is vernoemd naar Marcelis Charles Beerling. Tijdens de Tweede Wereldoorlog was hij secretarie-ambtenaar van de gemeente Oostzaan. Hij heulde bepaald niet met de bezetters; zijn functie gebruikte hij, met een groot persoonlijk risico, om het bevolkingsregister te laten verdwijnen. Ook speelde hij een rol in de vervalsing van persoonsbewijzen (*). Zo heeft hij de levens van verschillende joodse Nederlanders kunnen redden.

Het programma voor 5 staat al in de steigers. Voor de jongste jeugd zijn er in de ochtend sport- en spelactiviteiten, in de middag houden kinderen een vrijmarkt op het Kerkplein. In de Grote Kerk en het BJC wordt een bevrijdingsbruch geserveerd. Daarmee volgt Oostzaan het landelijke voorbeeld. Lokale artiesten en orkesten treden op en bij de Clip Club komen aloude videoclips voorbij.

Vredesvuur

Het belooft een gevarieerde, feestelijke bevrijdingsdag te worden, die officieel wordt geopend door burgemeester Rob Meerhof. Hij houdt een toespraak, waarbij hij het thema vrijheid ook in een actueel licht zal zetten, en ontsteekt het vredesvuur.

Maar eerst wordt in Oostzaan op 4 mei stilgestaan bij de slachtoffers die tijdens de Tweede Wereldoorlog zijn gevallen. Naast de reguliere herdenking is de jeugdvoorstelling 'Oorlogsgeheimen' te zien. Dit stuk is gebaseerd op het gelijknamige boek van Jacques Vriens, verschenen in 2007. Het toneelstuk speelt zich af in 1943. Het Zuid-Limburgse dorp waar de elfjarige Tuur woont, is bezet door de Duitsers.

Het grote geheim

Tuur en zijn buurmeisje Maartje vinden dit in het begin wel spannend. Maar langzaam maar zeker komen de kinderen erachter dat de bezetters tot de ergste dingen in staat zijn. De volwassenen proberen zo veel mogelijk voor hen geheim te houden: de Engelse piloot die op zolder verstopt zit, wie de Duitsers helpen (zoals hun eigen meester) en wie in het verzet zitten. Maar op een dag vertelt Maartje aan Tuur dat zij zelf ook een groot en gevaarlijk geheim heeft. Tuur denkt vaak terug aan de oorlog. Aan zijn buurmeisje Maartje. En het grote geheim.

Theaterbewerking

Van Engelenburg Theaterproducties heeft van het boek een theaterbewerking gemaakt. Het organisatiecomité probeert de schrijver op 4 mei naar Oostzaan te halen.

(*)Bron: De Jol, Oudheidkamer Oostzaan