Het drama van de MH17 blijft actueel

Algemeen
Afbeelding
(Foto: JWvD)

OOSTZAAN – Op 17 juli was het zes jaar geleden dat de MH17 met daarin 298 inzittenden boven Oekraïne werd geraakt door 'een groot aantal objecten dat met hoge snelheid het toestel heeft doorboord' Hoogstwaarschijnlijk neergeschoten door pro-Russische rebellen die in oorlog waren verwikkeld met het Oekraïnse leger. Vlucht MH17 was op weg van Schiphol naar Kuala Lumpur. Het drama was enorm en niemand overleefde de brute aanslag. De wrakstukken van het vliegtuig en de bijna driehonderd lichamen kwamen terecht in een veld vol zonnebloemen.

De Oostzaanse Jeroen Wals (1967) kwam samen met zijn vrouw Nicole Martens (1970) en hun vier kinderen: Brett, (1996), Jinte, (1999), Amèl, (2001) en Solenn, (2005) op tragische wijze om het leven. Het gezin was van plan een rondreis door Maleisië te maken.

Jeroen Wals (47) was werkzaam bij Philips als CTO Sleep & Respiratory Care en kwam bijna twintig jaar geleden met zijn vrouw naar het Brabantse Neerkant. Nicole (43) was werkzaam als orthopedagoge op een middelbare school in Heythuysen. De kinderen zijn allen in Neerkant geboren.

Op de begraafplaats van Oostzaan zijn de namen van het gezin vereeuwigd op een plaquette die is bevestigd op het strooiveld. De plaquette werd onthuld op Allerzielen 2014 en sedertdien worden er elk jaar zes zonnebloemen gelegd. Dit jaar legde burgemeester Rob Meerhof, samen met Evelien Leguit, de bloemen bij het kleine herdenkingsmonument. De graven van het gezin bevinden zich in Neerkant, Noord-Brabant. Tot op heden blijft nog steeds onduidelijk wat er precies is gebeurd en wie er verantwoordelijk is voor deze laffe daad, ondanks het feit dat premier Rutte zes jaar geleden beloofde dat de onderste steen boven zou komen. Naar die steen wordt blijkbaar nog steeds gezocht. (JWvD)