Positieve berichten woningmarkt Oostzaan

Algemeen
Afbeelding
Digitale ondertekening van de prestatieafspraken. (Foto: aangeleverd)

OOSTZAAN - Gemeente Oostzaan, Woningbouwvereniging Oostzaanse Volkshuisvesting (WOV) en Huurdersvereniging Oostzaan (HVO) maakten op 19 november prestatieafspraken voor 2021. Zij hebben belangrijke gezamenlijke opgaven, zoals het zorgen voor voldoende betaalbare woningen voor de toekomst, goede woningen voor ouderen en het verbeteren van de slagingskansen voor Oostzaanse starters op de woningmarkt.

Meer betaalbare woningen

Er komen in Oostzaan steeds meer sociale huurwoningen. Volgend jaar worden 33 nieuwe sociale woningen in de Doktersbuurt opgeleverd door de WOV. Bovendien spannen de gemeente en WOV zich in voor de bouw van nieuwe woningen op een aantal kansrijke locaties in de gemeente.

Woningen voor ouderen

Oostzaan vergrijst en veel ouderen hebben een latente wens om te verhuizen naar een passende woning. De nieuwbouwwoningen in de Doktersbuurt zijn bijzonder geschikt voor ouderen. De gemeente, HVO en WOV onderzoeken de mogelijkheid om het aantrekkelijk te maken voor senioren om op vrijwillige basis door te stromen naar meer passende woningen.

Meer kansen voor jongeren

Doordat ouderen kunnen doorstromen vanuit een eengezinswoning komen er ook meer woningen vrij voor jonge gezinnen en jongeren. Omdat jongeren vaak lang op een woning moeten wachten krijgen zij ook betere kansen op de Oostzaanse woningmarkt.

Duurzaam

Partijen spreken af dat minimaal 80% van de huurwoningen betaalbaar moet blijven voor huishoudens met een laag inkomen. Isoleren en plaatsen van zonnepanelen op bestaande woningen zorgt voor lagere woonlasten. Volgend jaar verbetert de WOV 49 woningen van energielabel E naar A. De HVO is nauw betrokken in belang van de bewoners.

Meer weten over de prestatieafspraken?

Kijk op oostzaan.nl en zoek op ‘prestatieafspraken 2021’. In het document staat informatie over betaalbaarheid en beschikbaarheid van woningen voor de verschillende doelgroepen, huisvesting voor urgente doelgroepen, wonen met zorg en ouderenhuisvesting, voornemens rond nieuwbouw en kwaliteit en energiezuinigheid, investeringen in de vrije sector met betrekking tot huur- en koopwoningen, verkoop en liberaliseren van huurwoningen en de gewenste inzet voor leefbaarheid.

Op de foto:
Boven vlnr: Ward Hilboezen (gemeente Oostzaan), Rosemarijn Dral (gemeente Oostzaan), Nico van Baarsen (WOV).
Onder vlnr: Steve Smit (HVO), Lize Boshoven (HVO), Monique Appelman (WOV).