CBO denkt met ondernemers mee

Algemeen
Michael Ruig (links) en Marc Flens willen er juist nu voor ondernemers zijn - zowel leden als niet-leden.
Michael Ruig (links) en Marc Flens willen er juist nu voor ondernemers zijn - zowel leden als niet-leden. (Foto: Rodi Media/MvS)

OOSTZAAN – CBO staat voor Contactgroep Bedrijven Oostzaan, maar contact onderhouden met de aangesloten ondernemers is er door de coronacrisis niet makkelijker op geworden. Toch wil het bestuur juist nu iets voor hen betekenen. Leden - maar ook niet-leden - die met vragen zitten, kunnen altijd contact opnemen voor informatie, ondersteuning of advies. Dit zijn volgens de CBO de momenten waarop je elkaar moet helpen waar dat mogelijk is.

Boven de hoofden van de CBO-leden brak medio januari een glimpje zon door het grijze wolkendek. Ze ontvingen van het bestuur een waardebon van € 20,00, in te wisselen bij leden die hun deur in de coronacrisis op een kier mochten zetten. Een toetje na de kerst, zo noemen voorzitter Marc Flens en vice-voorzitter Michael Ruig het. Een gebaar. Om te onderstrepen dat ze begaan zijn met hun leden.

Tegenslagen incalculeren

Want ook de Oostzaanse ondernemers zullen vrolijker tijden hebben gekend. Tegenslagen moet je incalculeren als je een eigen bedrijf begint, daar zijn ze zich van bewust, maar een crisis van deze orde van grootte, daar kun je je toch moeilijk op instellen.

Nuchtere types

Marc Flens en Michael Ruig omschrijven hun collega-ondernemers als nuchtere types. Aanpakkers. Doeners. Maar er viel een stuk minder te doen en aan te pakken toen het coronavirus in maart vorig jaar om de hoek kwam kijken. Sommige ondernemers lieten zich van hun meest creatieve en flexibele kant zien en brachten hun producten op een andere manier aan de man. Zoals restaurants die gerechten gingen bezorgen. Maar niet elke branche biedt alternatieven. En dan kwam de regering ook nog eens met allerlei beperkingen. “Dat was het lastige, want dat wil je nu juist niet als ondernemer”, zegt Michael Ruig. “Je bent ondernemer geworden om je eigen keuzes te kunnen maken.”

Gemeente coöperatief

Gelukkig stelde de gemeente Oostzaan zich uiterst coöperatief op. Ze liet het niet bij een belrondje langs de gedupeerden. Marc Flens: “Vooral met wethouder Rob Monen hebben we veel contact gehad. Terrassen mochten wat uitbreiden, winkeltijden werden verruimd, kappers mochten wat langer openblijven. Veel soepelheid na voorstellen van ondernemers.”

Toch weten de ondernemers niet automatisch de weg naar de gemeente te vinden. En daar is nu juist ook de CBO voor. Al zit het ook weer niet in de aard van de Oostzaanse ondernemer om meteen bij de gemeente aan te klampen als het even wat minder gaat. Volgens Flens en Ruig kijken ondernemers eerst eens goed in de spiegel. Heb ik iets fout gedaan? Verkeerd geïnvesteerd? Heb ik dit kunnen voorkomen? Dat zijn de vragen die ze zichzelf stellen. In de stille hoop dat ze een inschattingsfout is gemaakt die ze zelf kunnen herstellen. Maar zo is het niet. Ook de meest doorknede en ervaren ondernemer kon dit niet zien aankomen en treft geen enkele blaam.

Wat nu?

Resteert de vraag: en nu? Het is nog onduidelijk of en wanneer winkels en bedrijven de draad weer mogen oppakken. Voor het bestuur van de CBO reden genoeg om op te staan.

Fysiek contact houden zit er niet in, maar via de computer wel. De jaarvergadering die al staat gepland gaat door, maar dan wel digitaal. Er wordt ook een digitale borrel georganiseerd. Maar bovenal staat de CBO klaar met raad en daad. En niet alleen voor de eigen leden.

Michael Ruig: “Iedereen kan ons bellen. Ook niet-leden. Het gaat ons ook niet om het lidmaatschap. We zijn geen colporteurs die een voet tussen de deur steken.”