Herdenking in Oostzaan: sober maar intens

Algemeen
De Last Post klonk ook in Oostzaan
De Last Post klonk ook in Oostzaan (Foto: Aangeleverd)

OOSTZAAN – Het zag ernaar uit dat het een stormachtige herdenking zou worden, windkracht 5 en slagregens. Toch besloot burgemeester Wimar Jaeger samen met het 4-meicomité om de herdenking bij het monument gewoon door te laten gaan. Wel werden er een paar kleine aanpassingen gedaan om alles zo goed als mogelijk te laten verlopen.

Concordia werd voor het sociale plein onder de overkapping van de theaterzaal geplaatst en daar stonden ook de sprekers. De genodigden moesten, als altijd, plaats nemen voor het monument. In de eerste instantie waren er stoelen voorzien, maar vanwege de heftige wind werden die achterwege gelaten.

Hannie Schaft

Allereerst ging de eerste burger samen met twee veteranen en een tamboer met omfloerste trom richting het Hannie Schaft herdenkingsmonument. Daar werden bloemen gelegd namens de Oostzaanse bevolking. De Last Post, geblazen door Ashley van der Laan, kondigde de twee minuten stilte aan en daarna speelde Concordia het Wilhelmus en werd de vlag in top gehesen door de veteranen Leo van Zadel en Roy Runtuwene.

Wimar Jaeger was duidelijk in zijn rede: deze viering moet voor altijd herinneren blijven, aan hen die vielen voor het vaderland. Toen en nu. Daarna was het de beurt aan Tamar van de Akker en Serra van Waart. Zij brachten met een gedicht de vrijheid in beeld.

Jopie van Berge-Beerling

Jopie, de dochter van ambtenaar burgerlijke stand en later gemeentesecretaris Beerling, blikte terug op de nadagen van 1944. Beerling werd gesommeerd het bevolkingsregister in te leveren bij de Duitsers. In plaats daarvan echter zorgde hij ervoor dat het register verdween en daardoor moest hij met zijn vrouw en dochter onderduiken in Barneveld. Pas na de bevrijding zou hij terugkeren naar Oostzaan. Jopie nam alle luisteraars mee op de avontuurlijke reis van het meisje van tien, dat ze toen was.

De hele herdenking werd gestreamd op Youtube en rechtstreeks uitgezonden door radio 9. Dit omdat er naast een beperkt aantal genodigden geen publiek aanwezig kon zijn. Na de toespraak van Jopie legde burgemeester Jaeger samen met de veteranen een krans namens de Oostzaanse bevolking. Hierna volgde wethouder Rosemarijn Dral, die namens het college bloemen legde, gevolgd door het Zaans verzet en de politieke partijen van Oostzaan.

Het bleef wonderwel droog tijdens de gehele herdenking. Een enorme plensbui had gewacht tot de laatste bloemen waren gelegd. Oostzaan kan terugzien op een sobere maar intense herdenking.