Bennie’s ware aard

Algemeen
Bennie in actie.
Bennie in actie. (Foto: Sonja Duba)

OOSTZAAN - Bennie weet diep van binnen dat hij een Aardhond is en ooit is gefokt om plaagdieren op te sporen op het boerenland.

In het Twiske wroet hij in de aarde en denkt dan ratten, konijnen en vossen uit hun hol te kunnen jagen. Iets wat nooit gebeurt. En na een poosje flink te hebben gegraven, gesnoven en gegromd, stopt hij en wandelt rustig verder met zijn neus vol zwarte aarde, prut en zand.

Maar ‘s winters verandert Bennie in een halve Waterhond. Dan gaat hij naar het strand. Hij ruikt de zee, het zand voelt heerlijk zacht aan zijn pootjes en hij wil maar één ding: hollen! Ook zijn neus komt niks te kort, want wat daar wel niet allemaal ligt te stinken… Een afgevreten krabbenpoot, een berg verrotte schelpdiertjes, slierten zeewier, een dooie kwal… Een leukere plek bestaat er niet!

Bennie plonst door de pierenbadjes en rent zelfs een stukje de zee in met zijn bal als prooi. Hij is geen verzwemmer en gaat niet verder dan tot aan zijn oksels in de branding. Bennie voelt graag vaste grond onder zijn pootjes.

Zo is nu eenmaal zijn natuur en de ware aard van het beestje.

Sonja Duba