Impressie van de ecolodges.
Impressie van de ecolodges. ((Foto: aangeleverd))

Onderzoek naar 'camping' in Het Twiske

OOSTZAAN - Het bestuur van het Recreatieschap Twiske-Waterland hield onlangs een vergadering. Daarbij maakten José Berkhof van PlatformTwiskeGeenPretpark en Oliver Tan van Stichting Hart voor het Twiske bezwaar tegen de geplande 'camping' met vijfentwintig plaatsen rond Twiske Haven.

Meer informatie over mogelijke schade aan natuur

Gedeputeerde Adnan Tekin van Provincie Noord-Holland zegde toe dat er een natuurtoets moet plaatsvinden. Ook de gemeenteraad van Oostzaan, die het bestemmingsplan moet aanpassen, wil eerst meer informatie
over mogelijke schade aan het natuurgebied. Bij de raadsvergadering van 25 maart pleitte Teun Flens van het CDA (2 zetels) voor uitstel van het besluit. Hij werd gesteund door Groen Links (4 zetels) en D'66 (1 zetel).

"Het Twiske wordt bijna altijd een 'recreatiegebied' genoemd, maar het is ook een beschermd natuurgebied. Daar zitten consequenties aan", zegt Oliver Tan van Hart voor het Twiske. "Volgens de statuten van 2012 gaat het niet alleen om 'het ontwikkelen van recreatiemogelijkheden, maar ook om het behoud en ontwikkeling van het natuurlijk milieu."

Sinds 2013 valt Het Twiske onder het Natura 2000 netwerk van beschermde natuurgebieden, dat door Europa werd ontwikkeld om de achteruitgang van de biodiversiteit te keren. Dat zijn de strengste natuurbeschermingsregels die er zijn. "Eigenlijk mag er helemaal niets meer in het Twiske. Het is een beschermd natuurgebied. En de recreatie is daaraan ondergeschikt", zegt Bernard Ebbelaar, de Wetlandwacht die moet toezien op de naleving van de Vogelrichtlijn.

'Vakantiecomplex'

"Bij de pachtovereenkomst van Twiske Haven zou er een toezegging zijn voor een camping met 25 tenten. Maar er verrijst nu een vakantiedorp! Uit de plannen die 11 maart aan de commissie van Oostzaan werden gepresenteerd, blijken de beoogde vijftien 'ecolodges' vakantiehuisjes van 4 x 10 meter te zijn. En ook de 'safaritenten' zijn in feite huisjes met wanden van doek. Rond de haven ontstaat een vakantiepark met permanente bebouwing. Dat legt druk op de kwetsbare natuur", vinden PlatformTwiskeGeenPretpark en Stichting Hart voor het Twiske. "Vanwege de natuurwaarden mag er in het buitengebied niet gebouwd worden. Daarnaast mag je na zonsondergang niet in Het Twiske recreatief verblijven. Vanaf de oprichting is in het Twiske alleen dagrecreatie toegestaan. Het toestaan van overnachtingen is een fundamentele verandering van het beleid. Dat plaveit de weg voor festival Welcome to The Future, dat 23.000 mensen trekt en ook nog twee nachten wil overnachten."


Meer berichten

Fotoseries