Joke Bruijs in de KunstGreep.
Joke Bruijs in de KunstGreep. (Foto: Pim Beudeker)

De andere Joke

OOSTZAAN - Joke Bruijs. De meeste mensen reageren als zij de naam van Joke horen: ''Die ken ik van 'Toen was geluk heel gewoon'. Dat Joke Bruijs een veelzijdig artiest is weten de meeste mensen niet. Of zoals iemand haar kenschetste als een Multi-talent. "Doordat televisie een groot medium is, wordt je door het publiek snel in een hokje geplaatst", aldus Joke. "Zelf heb ik me nooit in een hokje willen plaatsen".

Joke Bruijs is begonnen als zangeres bij een popgroep. Vervolgens heeft zij gezongen het VARA dansorkest en verschillende radio-orkesten. Om vervolgens als zangeres en actrice het theater in te gaan met cabaretvoorstellingen, komedies en musicals. Ze heeft een keer deelgenomen aan het Nationaal Songfestival en gespeeld in de soapserie 'Goede tijden, slechte tijden'. Nu met het orkest Musica Extrema maakt zij weer een theatertoer met het muziekprogramma Café du Monde. Joke vertelt, met haar heerlijke accent, dat bij sommige mensen dit de vraag los maakt 'kan die zingen dan?' 
Afgelopen zaterdag stond zij met Musica Extrema in theater de Kunstgreep in Oostzaan. Musica Extrema was overigens vorig seizoen ook al te zien en te horen in de Kunstgreep met het programma Club Vaudeville. Het programma bestond  uit chansons, gedichten, schlagers, fado's en smartlappen uit landen als Frankrijk, Spanje, Italië, Brazilië, Nederland en nog vele andere landen. In totaal werden 20 liedjes gebracht welke door Joke op haar eigen wijze en met de nodige humor werden aangekondigd. Alle liedjes werden in het Nederlands gezongen. De vertalingen waren onder meer van Jan Rot, Bertold Brecht, George Groot en Gerard Cox. Bij het tweede liedje, 'Dans me eindeloos', werd er al zacht meegezongen door een aantal aanwezigen. Iets wat bij het laatste nummer 'Brazilië' door Joke werd geënthousiasmeerd. Verder waren er drie  liedjes van de cd Club Vaudeville van Musica Extrema vertaald en in dit programma opgenomen: 'My Melancholy Baby' werd 'Wat kijk je toch treurig', 'Moon Over Alabama' werd 'Drank' en 'An Den Kleinen Radio apparat' werd 'Aan Mijn Happy Appjes Apparaat'.
Musica Extrema bestond uit Robert Koemans (piano), Vasilis Stefanópolos (contrabas), Vincent Koning (gitaar), Tanya Schaap (viool) en Ben van den Dungen (saxofoon en leider van de band). Ben en Joke hadden nooit eerder met elkaar samengewerkt. Joke is gevraagd door Ben via haar nichtje. Ben vertelde dat hij voor dit programma Joke benaderde vanwege haar stem  en omdat zij dit programma heel goed zou kunnen doen. Dit laatste was zeker, dat werd bevestigd door het publiek in de Kunstgreep, of zoals er na afloop werd gezegd "Iedereen die er niet was heeft iets gemist."

Meer berichten

Fotoseries