Dappere Draak wil aandacht voor pesten

Algemeen
Inge van der Schee in haar praktijk De Dappere Draak
Inge van der Schee in haar praktijk De Dappere Draak (Foto: Inge van der Schee)

LANDSMEER - Tijdens de Landelijk Dag tegen Pesten vroeg Inge van der Schee van Kinderpraktijk De Dappere Draak aandacht voor pesten en de immense impact die het kan hebben als niemand ingrijpt. Met de week tegen pesten in september in het verschiet laat Inge weten dat er nog heel wat te verbeteren valt, onder andere op scholen. Zij helpt scholen signaleren en geeft workshops in schoolgroepen om kinderen bewust te laten worden van pestgedrag en wat zij hier zelf in kunnen veranderen.

"De impact van pesten blijft groot"

"Het is natuurlijk verdrietig om te zien dat er, ondanks de inzet van scholen en antipestprotocollen, nog steeds veel gepest wordt", legt Inge uit. Als ik zie wat het met kinderen en hun ouders doet, weet ik waar ik het voor doe. De impact van pesten blijft onverminderd groot en kan heel veel schade en trauma teweegbrengen. Daarom bied ik kinderen van de basisschoolleeftijd trainingen aan waarin ze leren dat pesten meer over de pester zegt dan over hen. Dat het goed is om voor jezelf op te komen omdat je je daar sterker door voelt. Dat het fijn is om iets weerbaarder te zijn en dat het helpt als je positieve gedachtes hebt."

Inzicht geven

Ook op scholen geeft Inge workshops om kinderen te laten zien hoe zij zelf dingen kunnen veranderen. Ze geeft hen inzicht wat er precies gebeurt tussen pester en gepeste. Een pester weet soms ook niet beter. Ze laat ze kijken welke rol ze zelf in de klas aannemen. Ze vraagt hen welke rol ze zouden willen aannemen en ook wat het effect is als iemand er iets van zegt. "Ik geloof dat iedereen in een klas last heeft van pestgedrag, ook al loop of kijk je weg. Ik wil de kinderen activeren en hen laten zien dat ze er zelf iets aan kunnen doen. Dat ze tegen de pester kunnen zeggen: Het is niet leuk wat je doet. En aan de gepeste laten weten hoe vervelend ze het voor hem of haar vinden." Kinderen durven in hun eentje niet snel iets tegen een pester te zeggen, geeft Inge toe, maar als ze het er samen over hebben en samen werken kunnen ze gezamenlijk aangeven dat het niet ok is. "Daar groeien ze van. Eigenlijk plant ik zaadjes voor meer helpers in de groep, want samen sta je sterker."

Sterke Harry

In haar kantoor aan het Noordeinde maakt Inge regelmatig gebruik van haar houten pop 'Harry'. Deze pop is in diverse houdingen te vormen en ze laat hiermee het verschil zien tussen een sterke Harry en een sippe Harry. Want alles begint volgens haar bij lichaamstaal. "Ik laat kinderen ervaren wat er met hen gebeurt als ze sterk staan. Je ziet er sterker uit en het gevolg is dat je je ook sterker voelt. Daarnaast praat ik over de manier waarop ze gewend zijn te reageren en hoe ze dat kunnen veranderen.

Methodiek

Inge gebruikt hiervoor de Sta Sterk Methodiek van Stichting Omgaan met Pesten. Ze maakt gebruik van kleuren bij een bepaalde houding. Zo staat groen voor timide, een houding waarin kinderen wegkruipen, weglopen of huilen en over zich heen laten lopen. Rood daarentegen staat voor heftig, een houding van iemand die meteen heftig lik op stuk geeft. De sterke kleur is oranje. Deze staat voor een houding waarin kinderen op een duidelijke manier aangeven wat ze vinden, gebruik makend van de ik-vorm.

"Scholen die zeggen dat er op hun school niet gepest wordt, hebben het niet helemaal begrepen," benadrukt Van der Schee. "Pesten komt altijd en overal voor. Vaak gebeurt het buiten het zicht van leerkrachten, of vindt het online plaats. Het vergt behoorlijk wat lef om toe te geven dat er op jouw school wél gepest wordt. De kunst is om daar eerlijk over te zijn en met elkaar te zoeken naar een goede oplossing. Het ergste is om het te ontkennen en je hoofd weg te draaien. Helaas gebeurt dat in de praktijk vaker dan we denken."

Hulp zoeken

Het blijft een feit dat 1 op de 10 kinderen gepest wordt. Van der Schee wil ouders op het hart drukken iets te doen als ze zien dat hun kind pest of gepest wordt. "Je faalt echt niet als ouder als je toegeeft dat je kind hulp nodig heeft. Kinderen leren op school wél hoe ze moeten lezen en rekenen, maar hoe ze met lastige situaties om kunnen gaan, of hoe ze voor zichzelf op moeten komen, leren ze gek genoeg nergens." Dat gat probeert De Dappere Draak te dichten.
Meer info: www.dedapperedraak.nl.