Ook in Rijswijk loodgieters minstens zo belangrijk als artsen

Algemeen
Ook meiden kiezen vanwege het gunstige toekomstperspectief steeds vaker voor het loodgietersvak.
Ook meiden kiezen vanwege het gunstige toekomstperspectief steeds vaker voor het loodgietersvak.

Schoon en veilig drinkwater en goede sanitaire voorzieningen zijn van levensbelang. Voor onze gezondheid is de loodgieter minstens zo belangrijk als de dokter. Vandaag op 11 maart, Wereld Loodgietersdag, staat het maatschappelijk belang van de loodgieter centraal. 

Doekle Terpstra, voorzitter van Techniek Nederland: “Waterbesparing, een designbadkamer of langer zelfstandig thuis wonen, voor oplossingen moet je bij de loodgieter zijn. Een prachtig vak met enorme carrièrekansen, net als andere beroepen in de techniek.”

Hogere levensverwachting dankzij de loodgieter

Bij het voorkomen en bestrijden van ziektes denken we in eerste instantie aan de medische sector, maar de rol van techniek is zeker zo groot. De komst van riolering, toilet, douche en andere sanitaire voorzieningen heeft de verspreiding van bacteriële en virusinfecties teruggedrongen. De levensverwachting is daardoor overal ter wereld sterk verbeterd. De sanitair-installateur (zoals we de loodgieter tegenwoordig noemen) is ook in Nederland nog altijd onmisbaar voor een gezonde samenleving. De moderne loodgieter houdt zich bijvoorbeeld bezig met legionellapreventie. Met aanpassingen in badkamers en toiletten zorgt de sanitair-installateur ervoor dat ouderen langer veilig en comfortabel zelfstandig kunnen blijven wonen. Loden leidingen kunnen gezondheidsschade veroorzaken, met name bij zuigelingen, kleine kinderen en zwangere vrouwen; ook dat probleem kan de loodgieter verhelpen.

Meer loodgietsters

Voorzitter Doekle Terpstra van Techniek Nederland ziet de loodgieter als een vak met een grote toekomst. “De vraag naar vakbekwame loodgieters is groter dan ooit, want we doen steeds vaker een beroep op hem. Of op háár, want gelukkig zien we dat ook steeds meer meiden kiezen voor een technische opleiding. Logisch, want het is interessant en praktisch werk en de banen liggen voor het oprapen.”

Innovatieve techniek

Het loodgietersvak is in de loop van de tijd sterk veranderd. Het ontwerpen van badkamers gebeurt tegenwoordig digitaal en de techniek achter bad, douche en toilet wordt steeds innovatiever. Loodgieters zijn ook belangrijk bij het energiezuinig maken van onze woningen, bijvoorbeeld door de aanleg van een douche-warmteterugwinning. Dat levert meteen een lagere energierekening op.

Dudley, Eunice en Franklin

Loodgieters zijn én blijven de redders in de nood. Na de grote februaristormen Dudley, Eunice en Franklin waren ze dagenlang bezig om schade aan daken te herstellen en lekkages te verhelpen. Maar ook bij extreme hitte en bij problemen door vorst of dooi staat de loodgieter in de frontlinie.

Loodgietersbedrijf Van der Kraan, veel actief in Den Haag én Rijswijk, deed laatst een oproep in o.a. Groot Rijswijk aan jonge mensen om vooral bij hen te komen solliciteren: Loodgietersbedrijf Van der Kraan al decennialang betrouwbaar adres in regio (rodi.nl).