Kunnen deze bomen in de Bogaard verplaatst worden?

Algemeen
Miklos Suijker en Nynke Kleinveld van Boomtotaalzorg onderzochten vanochtend of de ginkgo's bij de Sterpassage in de Bogaard (in het stukje waar de Van Haren zit) verplantbaar zijn.
Miklos Suijker en Nynke Kleinveld van Boomtotaalzorg onderzochten vanochtend of de ginkgo's bij de Sterpassage in de Bogaard (in het stukje waar de Van Haren zit) verplantbaar zijn. (Foto: DvE)

Er zullen nieuwe woningen gebouwd gaan worden in Bogaard Stadscentrum: twee appartementengebouwen, The Orchard I en The Orchard II. Om dat mogelijk te kunnen maken, moeten de bomen aan de Prins Johan Friso Promenade weg. 

Dat betekent echter niet dat ze gekapt hoeven te worden. De gemeente heeft het voornemen de ginkgo’s, zoals deze boomsoort heet, te verplaatsen naar de Karel Doormanlaan. Vanochtend vroeg gingen twee onderzoekers van Boomtotaalzorg aan de slag om te kijken of dat mogelijk is.

Gezondheid

“We checken de beworteling”, legt onderzoeker Miklos Suijker uit. “Daaraan kunnen we zien of de bomen verplantbaar zijn. Ook inspecteren we de bomen op gezondheid. Die kunnen we aflezen aan de rand van de kluit.” 

Bij de Karel Doormanlaan, de beoogde nieuwe plek voor de bomen, heeft het team al een kijkje genomen. “Die nieuwe plek ziet er goed uit. Dat is een nieuw ingerichte straat met bomengrond, gevuld met speciaal bomenzand.”

Tevreden pakt Suijker een handje zand uit de ‘proefsleuf’, zoals het gat dat hij en collega Nynke Kleinveld aan het graven zijn, heet. “Het plantgat is hier ook in het verleden aangelegd met bomenzand”, constateert hij. “Dat is een goed teken.” Suijker en Kleinveld zullen deze ochtend nog één of twee proefsleuven graven; dan weten ze voldoende om te beoordelen of verplanting mogelijk is.

Bijzondere bomen

Als dat zo is, komt er een beplantmachine. Die schept de bomen in hun geheel eruit, met wortel en al, en neemt ze mee. Onderzoeker Kleinveld geeft aan dat de ginkgo haar lievelingsboom is. ze heeft zelfs wat blad ervan in haar telefoonhoesje verwerkt. 

“Het mooie aan een ginkgo is dat hij eruitziet als een loofboom, maar eigenlijk een naaldboom is. Het blad is uitgeholde naald. Het is een echte oerboom”, aldus Suijker. Het werk gaat gepaard met bloed en zweet: halverwege ons gesprek moet Suijker een pleister halen. Ze heeft zich opengehaald aan de tegels.

Met een verse pleister op haar huid hervat ze het scheppen daarna weer gestaag. Volgende week wordt in het onderzoeksrapport bekendgemaakt of de bomen verplantbaar zijn.