Ondernemers in Rijswijk: ‘Houd asielzoekerscentrum open’

Algemeen
Rijswijkse ondernemers willen dat het AZC openblijft. Een van hen is Menno Ong van octrooibureau EP&C Patent Attorneys.
Rijswijkse ondernemers willen dat het AZC openblijft. Een van hen is Menno Ong van octrooibureau EP&C Patent Attorneys. (Foto: EP&C Attorneys)

Sluiting van het asielzoekerscentrum (AZC) per 1 juni is onverantwoordelijk, onlogisch en bovendien slecht voor het lokale ondernemersklimaat. Dat vinden veel Rijswijkse ondernemers, bleek tijdens een ondernemersbijeenkomst. Menno Ong van EP&C Patent Attorneys is een van hen.

Azc

Tijdens een vergadering van Rijswijkse ondernemers kwam het onderwerp ter sprake: de geplande sluiting van het AZC aan de Lange Kleiweg, per 1 juni. Een lid van de Rijswijkse Rotary Club deelde bij die club levende zorgen. Al jaren ondersteunt de Rotary Club Don Bosco, die dankzij hun hulp kinderen uit het AZC wekelijks een activiteitenmiddag kunnen aanbieden. De Rotary Club ziet hoe goed dit is voor de kinderen, en  ”wil het werk van Don Bosco ook financieel blijven steunen.”

Onverwachte ontwikkelingen vragen om veerkracht

Wat de aanwezige ondernemers vrijwel unaniem vonden: het is onlogisch dat, op het moment dat een oorlog in Europa de humane problematiek verergert, het college van Rijswijk uitvoering geeft aan het besluit om tot sluiting van het AZC over te gaan op basis van reeds gemaakte afspraken. “Dwingen onverwachte ontwikkelingen niet om veerkracht te tonen en je aan te passen aan de ontstane ontwikkelingen?”, zo vragen zij zich retorisch af. Als ondernemers weten zij dat als geen ander. 

Er is juist behoefte aan meer opvangmogelijkheden

“Rotary Club Rijswijk verzoekt tenminste de sluiting te heroverwegen in het licht van de huidige ontwikkelingen”, zo luidt hun oproep. Algemeen directeur Menno Ong van EP&C Patent Attorneys vult aan: “Ik vind het heel raar om juist op dit moment, nu grote groepen uit Oekraïne wegvluchten, het AZC in Rijswijk te sluiten. Er is juist behoefte aan meer opvangmogelijkheden, niet aan het afbreken van faciliteiten die er al zijn.”

Geen goede redenen

Er zijn geen goede redenen om het AZC per 1 juni te sluiten, vinden de ondernemers. Ong: “Niemand heeft de laatste jaren overlast ondervonden van het AZC. Er is op korte termijn geen bestemming voor het stuk grond aan de Lange Kleiweg 80. De verhuur daarvan aan het COA levert de gemeente geld op, dus ook vanuit economisch oogpunt is sluiting een moeilijk te begrijpen keuze.”

Maar het is vooral de menselijkheid die vraagt om openhouden. “Als mens wil ik dat mensen die vluchten voor oorlogsgeweld, goed worden opgevangen. Passende huisvesting hoort daarbij”, aldus Ong.

Reputatie van Rijswijk

Voor ondernemers telt ook de reputatie van Rijswijk; de gemeente waarin hun bedrijf gevestigd is. Ong hoort kritische geluiden over het handelen van de gemeente: “Ons bedrijf spant zich in om maatschappelijk verantwoord te ondernemen. Al jaren werken we heel prettig samen met het AZC: we brengen er regelmatig kleding en speelgoed. Een werknemer sprak me laatst aan: ‘Het is moeilijk te verteren dat het AZC wordt gesloten op basis van negatieve sentimenten die helemaal geen verband hebben met de realiteit’, zei zij.” 

Ook sommige klanten zetten vraagtekens: “Als octrooibureau bestaat onze clientèle uit ondernemers die bezig zijn met innovatie. Een klant reageerde: ‘Wij zijn samen met EP&C constant bezig de wereld met vernieuwing beter te maken. Wat is het dan raar dat jullie bedrijf gevestigd is in een gemeente die klakkeloos toegeeft aan reactionaire krachten.’”