Ramadan in Rijswijk: ‘Van waarde zijn’

Algemeen
Het wijkteam met buurtvaders. Recentelijk zijn zij door de gemeente in het zonnetje gezet vanwege hun rol in de stad.
Het wijkteam met buurtvaders. Recentelijk zijn zij door de gemeente in het zonnetje gezet vanwege hun rol in de stad. (Foto: Stichting Amal)

Er is inmiddels al een week verstreken sinds het begin van de vastenmaand en we hebben veel moois zien gebeuren. De Ramadan is duidelijk niet meer te missen in Rijswijk.

Door Sulayman el Mathari

Supermarkten hebben hun assortiment uitgebreid met bijpassende delicatessen, scholen en verenigingen organiseren avonden om samen het vasten te verbreken en ook in het straatbeeld blijft de warme sfeer van deze maand niet onopgemerkt.

Wijkteam

Zo trekt bijvoorbeeld het wijkteam met buurtvaders dagelijks door de straten om samen met jongeren extra handen te bieden in de stad. Zij leggen contact met buurtgenoten die hulp nodig hebben en jongeren worden aangemoedigd hun talenten en energie om te zetten in een actie voor hun wijk. Dit resulteert in schitterende initiatieven. Het is mooi om te zien hoe Rijswijk hier dankbaar gebruik van maakt, en uiteraard van geniet.

Stichting Amal Rijswijk is het hart en centrum van de Rijswijkse islamitische gemeenschap. Hen valt op dat de maatschappelijke betrokkenheid toeneemt vanuit de eigen gemeenschap. En dat er steeds meer bruggen worden geslagen naar de maatschappij. De nieuwe generatie bloeit, kent de stad als haar broekzak en wil er van waarde zijn. Stichting Amal voelt dat goed aan en wil deze nieuwe generatie daarin helpen.

Inzamelingsactie

Zij houden daarom vanaf deze week een inzamelingsactie voor de uitbreiding van het pand aan de Petronella Voutestraat. Ook daar leent de Ramadan zich uitstekend voor. De gemeenschap doneert graag omwille van het goede en investeert graag in haar toekomst. Wie haar zaden vandaag water geeft, plukt daar immers morgen de vruchten van.

Iftar

Stichting Amal lijkt te slagen als ontmoetingscentrum voor alle Rijswijkers. Iedereen is er welkom. Dit bleek weeral uit de diversiteit van bezoekers die aanwezig waren bij de iftar* van afgelopen zondag. Onder het genot van goed eten vonden er nieuwe ontmoetingen plaats en werden er inspirerende verhalen gedeeld. We kunnen zonder meer wel stellen dat Rijswijk hier weer een goede ervaring rijker mee is. Wat Stichting Amal betreft maken we hier een traditie van in onze stad.

Afijn, we schuiven ondertussen langzaamaan richting de tweede helft van de maand. Daarin bevinden zich de bijzondere laatste tien nachten van de Ramadan. Dat zijn de kroonjuweeltjes. Volgende week meer daarover.

*De iftar is de maaltijd bij zonsondergang waarmee het vasten wordt verbroken in de Ramadan.

Sulayman el Mathari is arts en woordkunstenaar.